Топ теми

Заради забавено плащане на 379,16 лв. такса смет община Благоевград гони от Мощанската къща италианското модно училище на 27-г. Н. Червенкова

Община Благоевград даде едномесечно предизвестие на 27- годишната Надежда Червенкова за прекратяване на 5-годишния договор, с който тя нае на 1 октомври 2019 г. Мощанската къща и направи в него италианско училище за мода.

Мотивът са неплатени 379,16 лв. такса смет за тази година.

Според общинския служител, изготвил на 9 октомври тази година уведомителното писмо до младата бизнесдама, фирмата й „Пъпиаш“ ЕООД трябвало да плати сумата от 1 май до 31 юли, поради което договорът е нарушен едностранно от нея и трябва да бъде прекратен. Според чл. 18, т. 8 в същия договор обаче е записано, че таксата може да бъде платена до 31 декември заедно с лихвите и едва след това да започне да тече едномесечното предизвестие.

Към 9 октомври сумата от 379,16 лв. била единственият неплатен дълг на Червенкова към общината, защото тя вече била превела и октомврийския си наем в размер на 280 лв. с ДДС, показват платежните документи, които младата жена е изпратила в петък в общината за справка. Към тях е приложен и документът за платената такса смет от 14 октомври – деня, в който получила с куриер уведомителното писмо, че общината си взема обратно Мощанската къща.

„Надявам се, че уведомлението на община Благоевград е поправима грешка“, коментира вчера Червенкова, която далеч не е най-големият длъжник на родния си град, където от години крупни бизнесмени и фирми се появяват всяка година в списъка на длъжниците, при това с десетки хиляди левове.

Искането за прекратяване на договора за наем заради забавената нищожна сума не кореспондира и с извънредното положение в страната заради пандемията от ковид, която затвори за 2 месеца всички учебни заведения и като такова модното училище на Н. Червенкова също спря занимания.

В Благоевград облекчение заради коронавируса получиха само собствениците на заведения в центъра на града, на които градоначалникът Румен Томов намали таксата „тротоарно право“ от 7 на 5 лв./кв.м и това стана за сметка на колегите им по кварталите, чиято такса стана двойно по-висока. Надежда Червенкова е една от многото представители на благоевградския бизнес, които са подали молба в общината да й бъде опростен наемът за Мощанската къща за 2 месеца, но до момента отговор няма.

Според официалното писмо, което Червенкова е депозирала в общината в петък с надежда наемният й договор все пак да не бъде прекратяван, до момента италианското училище, чийто представител е тя за България, е вложило хиляди левове в ремонта на Мощанската къща и оборудването й за нуждите на курсистите.

„Къщата я приех в много лошо състояние – с напластени с мръсотия и боя дървени подове, ронеща се мазилка, спукани тръби и радиатори, неработеща система за отопление, течове на първи етаж, загадъчни следи от подметки на обувки освен по пода, още и по стените, и тавана”, залепени дъвки и забивани с кабърчета и пирони хартии по дървенията, изгорели кабели, без осветление в по-голямата част от къщата, счупени мивка и плочки, превърната в склад с отпадъци баня, счупени и липсващи прозорци със заменени с шперплат стъкла“, описала е Червенкова състоянието на общинския обект. Когато отваря врати на 17 януари т.г., тя вече е основно ремонтирана, с подменени инсталации, топла вода, оборудвана с шевни, гладачни и кроячни техники, нови отоплителни уреди и др. По време на затварянето заради пандемията от март до май на втори етаж бизнесдамата обособява място за отдих, шоурум, фотостудио и др., като през цялото време шие и маски, които подарява, включително и на Общинската администрация.

До момента 10-те й курсисти, които са на възраст от 18 до 40 г., са изготвили костюмите за 4 късометражни филмови продукции, а 4 от тях вече са основали собствени модни брандове.

Самата Надежда Червенкова е изключително амбициозна млада жена – на 18-ия си рожден ден регистрира първата си фирма за производство на работно облекло. Италианското училище я открива в социалните мрежи, където тя публикува тоалетите си, и я кани за техен представител в България.

В момента благоевградчанката обучава втори учител и планира да назначи домакин, който да поддържа къщата в кв. „Вароша”.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *