Заради канабис баба и внук от Джерман с условни присъди от 2 г. и глоби по 5000 лв.

Баба и внук от дупнишкото село Джерман са осъдени за производство и държане на канабис в дома им. Съдия Светлана Пейчева от Районен съд – Дупница е определила наказание за 73-г Николинка Димитрова и 27-г. й внук Димитър Алеков от по 2 г. лишаване от свобода с тригодишен изпитателен срок и по 5000 лв. глоба.
Както “Струма” писа, през 2016 г. криминалисти от РУП – Дупница откриха 13 стръка канабис, засаден в двора на къщата на 70-годишната по онова време Николинка Димитрова с общо тегло 57 кг. В хода на обиска в къщата на баба Николинка криминалистите бяха открили и чувал с 9 кг суха марихуана.
След като беше открито голямото количество от наркиточното растение, което съдът определя на стойност близо 17 000 лв., Н .Димитрова и внукът й бяха задържани в ареста. Пред разследващите бабата беше заявила, че отглежда канабиса, за да си лекува болните от ревматизъм крака, но това обяснение не й помогна. За да не лежи в ареста, на жената беше наложена парична гаранция от 10 000 лв., които тя трябваше да плати с пенсията от 243,00 лв., получена като работник в бившето ТКЗС в селото.
Внукът Димитър Алеков беше пуснат на свобода, а на баба Николинка й беше даден срок от няколко дни да внесе гаранцията, или влиза в ареста.
Жителите на село Джерман се възмущаваха, че толкова висока гаранция не е искана дори на тежко криминално проявен. Адвокат обжалва гаранцията от 10 000 лв. пред Районен съд – Дупница и тя беше намалена на 1000 лв.
73-г. Николинка Димитрова и внукът й Димитър Алеков имат право да обжалват наложеното им наказание пред по-горна инстанция – Кюстендилски окръжен съд.
НАТАЛИЯ ПЕТРОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *