Заради коронавируса най-богатите в света загубиха $444 млрд. за седмица

Общата сума, с която 500-те най-богати хора на планетата са „олекнали“ тази седмица, е 444 млрд. долара поради значителен спад на фондовите пазари заради коронавируса, съобщи агенция Блумбърг.

Според този анализ тримата най-богати хора в света: изпълнителният директор на Amazon Джеф Безос, съоснователят на Microsoft Бил Гейтс и генералният мениджър на френската група компании LVMH (Louis Vuitton Moet Hennessy) Бернар Арно са претърпели най-големи загуби. Според оценките на агенцията, комбинираното им състояние е намаляло с около 30 милиарда долара.

Изпълнителният директор на Tesla Илън Мъск, 25-и в класацията на най-богатите хора на планетата, е „обеднял“ с 9 милиарда долара тази седмица след падането на цените на акциите.

Според „Уол Стрийт Джърнъл“ последната седмица се е превърнала в най-нещастната за американския фондов пазар след финансовата криза през 2008 г. Падането на индекса Dow Jones за седмицата беше 12.4%, S&P 500 – 11.5%, Nasdaq – 10.5%. В същото време котировките на акции на повече от 95% от компаниите, представени в списъка на S&P 500, паднаха с повече от 10% в сравнение с достигнатите по-рано максимуми.

Развихрянето на новата коронавирусна болест беше регистрирано в края на декември 2019 г. в най-населения град на Централен Китай – 12-милионния Ухан. Световната здравна организация го призна за извънредно положение с международни размери, описвайки го като епидемия с много огнища. Извън Китай са открити инфекции в 52 страни. Китайските власти регистрират 2788 смъртни случая в страната, над 36,1 хиляди души са се възстановили, броят на заразените по време на цялото разпространение на вируса е над 78,8 хиляди, обобщава ТАСС и БГНЕС.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *