Заради лошата реколта! Търговци от Югозапада продават скъпо грозде от Свиленград, купувачи няма

Търговци от Дупница карат на местния пазар грозде от Свиленград и Пловдив, продават бялото за по 1,30 лв., но купувачи няма, червеното върви по 1 лв за кг. На пазара вчера имаше само четирима продавачи на грозде, клиентите само питаха информативно и си тръгваха, без да купуват. Коментарът им беше, че цената е висока и се надяват да спадне.

Радостин Градевски, който от години се занимава с продажбата на зеленчуци и плодове, коментира пред репортер на “Струма”: “От проливните дъждове през пролетта и лятото грозде в Сандански, Петрич и Мелник почти няма. Това, което продавам, го купувам от Свиленград. Цената им се вижда скъпа на клиентите, но реколтата тази година е слаба и цената няма да падне”.

Негова колежка, която не пожела да се афишира, продаваше едро и апетитно десертно грозде. Тя се оплака: “Нямаме добри условия на пазара. Наблъскани сме в малко пространство, без вода до сергиите. Ток за машините за мелене на гроздето взимаме с уговорка от магазините в Евробазара. Всяка сутрин идват служителки на пазара и ни взимат по 20 лв. такса за деня. На предишното място, където дълги години се помещаваше пазарът на грозде, беше по-широко, имаше място да обръщат големите камиони. Няма и охрана. Затваряме продукцията в камионите и я оставяме на пазара за през нощта. От общината имат намерение да ни махнат оттук и да ни настанят в края на Дупница да продаваме гроздето, но как ще ни намерят там клиентите?”, попита продавачката.

Всички търговци предлагат по 5 ст. за кг, ако гроздето не е закупено от тях, да го смелят и остава само да се сложи в бурета. Те се оплакаха, че средно на ден продават по 500 кг до 1 тон, което е няколко пъти по-малко от предходни години.

Както “Струма” писа, преди две години живееещите в блоковете до пазара в Дупница надигнаха вой срещу търговците на зеле и грозде. Оплаквания имаше и в общината, че от гроздето има много пчели и оси, които влизат в апартаментите им. От ферментацията на зелето се носела воня, след като се почистят най-горните листа и се оставят на купчинки около сергиите.

След изразеното недоволство общината беше принудена да измести търговците на по-отдалечено място. В момента общината е подготвила място в края на Дупница, където търговците да се преместят, но те не желаят. Остават на кооперативния пазар, засега.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *