HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Заради нулев интерес закриват 4 паралелки след 8 клас в Пиринско

4 паралелки с прием след 8 клас ще бъдат закрити в Пиринско. Причината е, че в тях няма записан по нито един ученик или не са успели да съберат достатъчен брой гимназисти след трето класиране. Държавен план-прием за учебната 2017/2018 г. няма да осъществява паралелката по “Организация на хотелиерството” на ПГССТ “Алеко Константинов” – Банско, в която не се е записал нито един деветокласник. Никой не е пожелал да учи и “Организация на туризма и свободното време” в Професионална гимназия “Никола Вапцаров” – Белица, а паралелката с профил “Хуманитарен” на VII СУ “Кузман Шапкарев” – Благоевград е с 2-ма ученици. С 4-ма гимназисти е новата специалност “Машини и системи с ЦПУ” /цифрово-програмно управление/ на Благоевградската професионална гимназията. Припомняме, че в тази специалност от професия “Машинен техник” БПГ за пръв път реализира прием, но броят на записаните не е достатъчен, за да се сформира паралелка.
Интересни “трансформации” предстоят в ПГМЕТ “Юрий Гагарин”. Петричкото училище е с утвърден прием на 3 паралелки след 8 клас, като “Автотранспортна техника” и “Фризьорство” са по 0.5 /или 13+13 ученици в 1 една паралелка/, а “Компютърна техника и технологии” и “Експлоатация на автомобилния транспорт” са с прием на по 26 ученици. След трето класиране обаче се оказва, че в “двете половинки” има записани повече ученици – общо 29, отколкото в останалите две – с 19. Затова “Фризьорството” и “Автотранспортната техника” ще сформират отделни паралелки, а останалите две специалности ще бъдат обединени в една.
“Така ще запазим броя на паралелките – 3, но ще променим структурата според желанията на учениците и родителите”, коментира началникът на РУО Ивайло Златанов.
Данните показват, че други 4 паралелки са под минимума от 18 деца в клас – непрофилираните паралелки на СУ – Кресна с 12 деветокласници, на СУ в Крупник с 13, на СУ – Микрево с 14, като и профилираната на СУ в Коларово с 12 записани деца. Тези 4 паралелки обаче няма да бъдат закривани, тъй като са единствени за даденото населено място.
В някои училище свободните места след трето класиране са от 1 до 8, а други са “преизпълнили” план-приема си. Така например в специалност “Строителство на пътища, магистрали и съоръжения към тях” на ПГСАГ “Васил Левски” има само едно свободно място, или са записани 25 ученици. Паралелката с профил “Технологичен – предприемачество и бизнес” на V СУ е с 24 гимназисти, а чуждоезиковата на СУИЧЕ с 23-ма.
100% прием от 4 паралелки с по 26 ученици реализира Профилирана гимназия “П.К. Яворов” – Петрич, като паралелката с профил “Природо-математически” е с 27 деветокласници, тъй като са записани близнаци. СУ – Симитли също е запълнило паралелката си с профил “Хуманитарен” с 27 деца, сред които и двойка близнаци.
На голям интерес се радва и първата в областта паралелка с дуално обучение “Производство на кулинарни изделия и напитки” на Земеделската професионална гимназия в Сандански. Тя също е с 27 ученици и в нея ще учат близнаци.
Истински рекордьори по прием на ученици са гоцеделчевските ПМГ, НПГ, ПГ по МСС и СУ – Абланица, който са получили разрешение да обучават 29 ученици в клас.
Припомняме, че през изминалата учебна 2016/2017 г. основно образование завършиха първи випуск седмокласници по новия закон и последният осмокласници по стария. Това “дублиране” изправи много училища пред сериозно предизвикателство. От една страна, те спешно трябваше да разкриват паралелки, за да осигурят места за всички завършващи, а от друга, внимателно да анализират и прецизират предложенията си за план-прием.
Още на среща през месец януари началникът на РУО предупреди школските шефове, че предстоят сериозни трепети най-вече в общините Петрич, Разлог, Белица, Гоце Делчев, Гърмен, Сатовча, Хаджидимово, които досега са реализирали прием основно след 8 клас, но за учебната 2017/2018 г. трябва да осигурят места за всички завършващи седмокласници
Очевидно учебните заведения са се справили отлично с нелеката задача, като са предложили място и форма на обучение за всички бъдещи осмокласници и деветокласници.
ПМГ “Яне Сандански” /което заедно с гоцеделчевското I ОУ станаха първите училища в Пиринско със статут на иновативни/ реализира прием от 5 паралелки от по 26 ученици след 7 клас и две по 29 след 8 клас. ПГ по МСС “П.К. Яворов” разкри и успя да осъществи прием по две нови специалности след 7 клас – “Митническо и данъчно обслужване” и “Електрически превозни средства”, и 3 паралелки след 8-ми – “Горско стопанство” и “Производство на кулинарни изделия и напитки” са с по 29 ученици, а “Механизация на селското стопанство” е с 27.
С рекорден брой от 220 приети ученици е най-голямата гимназия в областта – НПГ “Димитър Талев”. След като през миналите години училището бе с прием от 1 паралелка с осмокласници, сега за предстоящата ударно разкри още 3.
Още докато се обсъждаше план-прием в областта, Неврокопската гимназия изрази готовност да разкрие 6 паралелки след 7 клас и 6 след 8 клас. План-приемът им бе утвърден на 8 паралелки. Така НПГ реализира 4 паралелки от по 26 осмокласници и 4 с по 29 деветокласници.
“Да, разполагаме с необходимата база и ресурс, готови сме и очакаме ученици на 15 септември”, заяви директорът на НПГ Мария Георгиева. На въпроса дали при увеличаване броя на ученици и на паралелките ще търсят нови учители, ръководителят на учебното заведения сподели: “Ще търсим, и то много. Част от местата сме ги обявили и те са публикувани на страницата на РУО”.
Към момента НПГ търси 2-ма учители в направление “Туризъм”, един учител по български език и литература и един по английски език, като следващата седмица предстои да бъдат обявени още работни места.
СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *