Заради пандемията големият фолклорен конкурс „Пауталия” в Кюстендил посреща само индивидуални изпълнители

Голямото име на българската народна музика Олга Борисова ще журира Международния фолклорен конкурс „Пауталия 2020”. Официалното откриване  е този уикенд. Стартът ще бъде даден на 25 юли в голямата зала на читалище „Братство 1869“.

Организатори на събитието са община Кюстендил и читалище „Братство 1869”, със съдействието на Министерство на културата на Република България и читалище „Пробуда 1961”. Международният музикален форум се провежда под патронажа на кмета на община Кюстендил Петър Паунов.

През годините конкурсът се утвърди като форум, който дава поле за изява на фолклорни състави и изпълнители от страната и чужбина, които да покажат богатството на своя фолклор. Целта му е да съхрани и популяризира българското народно творчество и да покаже неговото достойно място сред другите народи.

Конкурсът е включен в културния календар на Министерство на културата. Класираните на първо, второ и трето място индивидуални изпълнители по народно пеене от първа и втора възрастови групи ще получат целева финансова подкрепа и стипендии по Програмата за мерките за закрила на деца с изявени дарби от Министерството на културата.

Тази година в конкурса ще вземат участие само индивидуални изпълнители по народно пеене в три възрастови групи – до седми клас; до единадесети клас; до 30 г. Участници от чужбина не се допускат.

Организаторите се подготвят музикалното събитие да протече при спазване на всички епидемиологични изисквания на Министерство на здравеопазването.

В журито на конкурса са поканени също едни от най-утвърдените имена в областта на народната музика като доц. д-р Георги Петков, Димана Боянова, Цветелина Вельовска, Стойка Германова и др.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *