Заради пандемията кметът на Благоевград Р. Томов сваля с 2 лв. тротоарното право в идеален център, вдига с 1,20 лв. за заведенията в кварталите и Бачиново

Утре общинските съветници в Благоевград ще гласуват предложение на кмета Румен Томов да се намалят драстично наемите за открити площи на заведенията в идеалния център на града, но за сметка на това да се увеличат наемите на кафенетата и ресторантите във Втора и Трета зона, включващи районите между хотел „Ален мак“ и Трето основно училище /Втора зона/, както и парк Бачиново и кварталите на града /Трета зона/.

Цените са визирани в Приложение №8 към Наредбата за реда за придобиване, управление и разпореждане с общински имоти.

Съгласно предложението на Томов за промяна на въпросното приложение сегашният наем за тротоарно право в идеален център трябва да падне от 7 лв./кв.м без ДДС на 5 лв. без ДДС.

Става въпрос за заведенията, магазините, сергиите и всякакви други обекти, плащащи тротоарно право, на ул. „Тодор Александров от площад „В. Левски“ до мол „Ларго“, на ул. „Д. Талев“ до площад „Хр. Ботев“, ул. „Бр. Китанови“, „Тракия“, „Я. Забунов“, „Мизия“, „Райко Даскалов“ и „Арсени Костенцев“, на пл. „Македония“, пл. „Г. Измирлиев“ и зоната от пл. „В. Левски“ до пл. „Г. Измирлиев“ – от двете страни на централната градска градина.

Мотивът за кметското предложение е затварянето на заведенията на 13 март 2020 г., когато в страната бе въведено извънредно положение. Според кмета намалението е необходимо, за да се създадат по-благоприятни финансови условия за бизнес, защото в месеците, когато не работели, те били във фактическа невъзможност да заплатят наемите си.

Не е ясно от коя дата наемът им ще намалее, ако съветниците одобрят предложението – дали от март, или от гласуването на промяната в ОбС, но е визирана крайната дата, до която ресторантьори и всякакви търговци в центъра, които изкарват пред магазините си маси и столове, стока, кафеавтомати и др., ще могат да се ползват от намалението – 31 декември 2020 г.

Любопитното е, че разпореждането за затваряне на търговските обекти и заведенията заради коронавируса касаеше и кварталните кафенета и ресторанти, както и тези в парк Бачиново, и техният бизнес пострада не по-малко, отколкото на колегите им в идеалния център, но те не са предвидени за намаление на таксите. Напротив, кметското предложение е от 1 януари следващата година те да плащат наем за откритите площи вместо досегашните 1,80 лв./кв.м без ДДС, вече по 3 лв. Тази цена ще им остане за постоянно. За тях предложението на кмета е мотивирано с това, че Приложение №8 е в сила от 1 януари 2009 г. и до момента цените не са пипани. Това обаче се отнася и за тези в топцентъра.

С увеличението на наемните цени в кварталите до известна степен ще бъде компенсирано намалението в приходите от идеален център, мотивира предложението си кметът Р. Томов.

Той има идея и как законово могат да се уредят предлаганите увеличения и намаления на наемните цени – с допълнителни споразумения към действащите договори за наем за откритите площи в Благоевград.

Впечатление прави, че от предложението за намаление на наемните цени са изключени обектите в Зона 1 – централна градска част /без идеален център/, която включва зоната отдясно на ул. „Ал. Стамболийски“, ул. „Крали Марко“, ул. „Т. Александров“, ул. „Вл. Черноземски“, бул. „Св.св. Кирил и Методий“, ул. „Братя Миладинови“, ул. „Митрополит Борис“, пл. „Г. Делчев“ и ул. „Хр. Стоянов”, както и кв. „Вароша“. Заведенията в тях ще си останат без бонуси, т.е. няма да има намаление на наемната цена и те ще продължат да плащат както досега по 4,70 лв. без ДДС за квадратен метър открита търговска площ.

Изменение в цената от 1,20 лв. без ДДС няма да има и за Четвърта зона, в която са категоризирани селата на общината.

В същото предложение кметът Румен Томов иска да бъде изцяло отменено и Приложение №7 от Наредбата за реда за придобиване, управление и разпореждане с общински имоти, която всъщност представлява Методика за определяне на отстъпено право на строеж. Според Томов това предложение реално не се прилага от 2011 г., когато е прието законово изменение сделки с общински имоти да се извършват по пазарни оценки, а не по предварително определени цени в зависимост от вида и местоположението на съответния обект.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *