ЗАРАДИ ПАНДЕМИЯТА ОТМЕНЯТ ТРАДИЦИОННО ТЪРЖЕСТВО! 101 двойки в Разлог, честващи златни и сребърни сватби, ще получат юбилейните свидетелства в домовете си

Пандемията от коронавирус ще лиши тази година от традиционното тържество по честване на златни и сребърни сватби тазгодишните юбиляри в община Разлог. Въпреки невъзможността да изживеят този празничен и вълнуващ момент, който традиционно се организира в навечерието на Деня на християнското семейство – 21 ноември, двойките ще бъдат почетени от организаторите от Обреден дом – Разлог с посещение по домовете. Това вече е обсъдено и съгласувано с ръководството на община Разлог, което ежегодно подкрепя инициативата. Всяка една двойка ще получи юбилейно брачно свидетелство с печата на община Разлог, символичен подарък и стръкче цвете.

„Това е най-хубавото нещо – да уважим дълголетието на семействата в община Разлог и да ги поздравим със златните им и сребърни сватби, да им кажем „Честит юбилей!“. Всяка година правим тържествено честване на този юбилей, защото си даваме сметка, че здравите семейства в едно населено място, в една държава създават здраво общество, което е полезно за всички ни. Надяваме се, че ще срещнем разбиране и няма да бъдем упрекнати от обществото за тази инициатива, защото тези хора заслужават да уважим дълголетието на семействата им. Забързани в ежедневието и задъхани в тежкото време, в което живеем, много от юбилярите са пропуснали да си спомнят, че имат такъв голям празник – златна и сребърна сватба. 50 и 25 години семеен живот никак не са малко и се надяваме, че в тези тежки дни ще зарадваме двойките поне малко и ще внесем малко радост в семействата им“, коментира Рени Рачева, директор на Обреден дом и основен организатор на празника.

Двойките ще положат и подписите си в Летописната книга, която е важна част от традиционното честване на златните и сребърни сватби в Разлог.

Общо 101 са останалите до днес цели двойки, които празнуват тази година своите златни и сребърни сватби в община Разлог. Те са по-малко от миналата, когато бяха 125. Любопитен е фактът, че за пръв път златните юбиляри са повече от сребърните. Общо 56 са двойките с 50-годишен стаж в брака, а тези с 25-годишен са 45. Според Рени Рачева това се дължи на факта, че през далечната 1970 година двойките, които са сключили брак, са били много повече, отколкото през 1995 година, която е една от най-трудните след демокрацията. Другата предпоставка е, че с течение на годините браковете намаляват.

Тазгодишните юбиляри ще бъдат почетени в навечерието на 21 ноември, датата, на която православната църква празнува Деня на християнското семейство. В рамките на няколко дни ще бъдат обиколени всички семейства и ще бъдат уважени.

Началото на златните и сребърните сватби в Разлог е дадено през далечната 1985 година по инициатива на основния организатор – директора на Обреден дом Рени Рачева. Летописната книга оттогава все още се пази и ще остане за поколенията. С кратко прекъсване масовото честване е подновено по инициативата на Красимир Герчев след избирането му за кмет на община Разлог. За пръв път в десетилетната си история тържеството се отлага заради пандемия.

ЯНА ЙОРДАНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *