Заради пиянски изцепки собственикът на барчето и хранителния магазин в дупнишкото село Баланово Ив. Кьосев издаде заповед на магазинерката и барманката да не сервират алкохол на кметове и кметски наместници

Собственикът на единственото барче и хранителен магазин в дупнишкото село Баланово с писмена заповед забрани на  персонала да сервират алкохол на кметове и кметски наместници и я залепи на витрините на двата търговски обекта.

 В заповедта, с която Иван Кьосев нарежда на магазинерката Йорданка и барманката Емилия да не сервират алкохол на длъжностни лица, изпълняващи длъжността кмет или кметски наместник, на лица под 18 г. и такива в нетрезво състояние, е уточнил, че при неспазването й веднага от случая започва да тече едномесечно предизвестие за прекратяване на договорите с тях. Репортер на “Струма” се свърза по телефона със собственика на магазина и барчето, за да разбере какво го е провокирало да издаде такава заповед.

“Провокира ме поведението на кмета на село Баланово, моето родно село, Явор Митов и това на колегата му – кметския наместник на съседното село Палатово Христо Костадинов.

Явор Митов често засяда в барчето, напива се и се държи като Ценко Чоков със съселяните ми. Заканва се, че ще ги бие, псува… Така не може. Кметът на Палатово само преди дни след запой с двама приятели от неговото село и от Баланово се напили и са счупили една от витрините на барчето. Пред магазина налетял на бой на възрастен човек. С постъпките си всяват страх във възрастните хора в селото. Държат се като велможи. Готов съм да затворя и двата обекта, но селото ще остане без магазин и младите хора в селото, които идват през лятото, няма къде да изпият по едно кафе. Предупредих барманката и подавачката в магазина, че ще ги уволня, ако продължават да дават алкохол на кметовете и не се шегувам, заяви Ив. Кьосев и допълни: – Ден-два преди изборите за местна власт през октомври ще наредя да не сервират алкохол, да няма пак пияни членове на секционни комисии. Жената, която беше хваната пияна в една от секциите по време на евровота, е търсила алкохол в барчето, но като са я видели, че е пияна, не са й сервирали”, разказа Кьосев.

Както “Струма” писа, Иван Кьосев от години живее и работи в София, но винаги, когато има свободно време, се връща в родното си село Баланово. В селото той построи красив параклис, който се посещава от местните миряни. Кьосев разказа тогава, че бил дал обет пред Господ, че ако го дари със син, ще построи параклис. Съдбата му изпратила двама синове близнаци.

Вчера репортер на “Струма” отиде на място в село Баланово.  Темата на разговор на сутрешното кафе в центъра на селото беше липсата на питейна вода. От една седмица в чешмите няма питейна вода, но проблемът стои на дневен ред от близо три години, заявиха местни хора. Дотогава селото се е захранвано с питейна вода от водопровода и от ТЕЦ “Бобов дол”. Преди три години след изследване, направено от РЗИ – Кюстендил, е установено, че водата, течаща по водопровода, е негодна за пиене.

В хранителния магазин хората от селото събират подписка до  омбудсмана Мая Манолова, областния управител на Кюстендилска област Виктор Янев и кмета на Дупница Методи Чимев, надяват се все някой да им помогне с безводието.

„Местният парламент” в лицето на няколко възрастни жени  коментираше вчера по време на сутрешното кафе в хранителния магазин злободневните теми. Мариана Петкова заяви по повод безводието: „Положението с водата е бедствено в селото. Купуваме минерална вода за готвене и пиене. Някои пътуват с автомобилите си и пълнят бидони от други населени места. Ще ни хванат болести. Внуците ми от Америка са тук. Няма къде да си играят. Има детска площадка, но на нея има само едно конче и толкоз. Постоянно тук живеят около 20-ина деца, но през лятото селото се пълни, някои  си идват от чужбина, други от различни градове на страната. Няма вода, няма площадка къде да играят децата… За водата сме се жалвали къде ли не, по всички институции, резултат няма”, заяви М. Петкова.

Магазинерката Емилия  изрази своето мнение относно качеството на питейната вода: “През 15 дни от РЗИ вземат проби от водата, но ние не знаем какви са резултатите”.

Светла Агонцева, която е читалищен деец, се оплака, че не могат да сформират певческа група към читалището: “Триста души живеем в селото, но не можем и една певческа група да сформираме. Все някой е скаран с някого и не желаят да участват. Ако аз не си говоря с някого, той няма да дойде да пее, защото аз съм там. Не че животът ни е лек, но с песен по-лесно се живее, заяви Светла Агонцева и продължи: – Получих увеличение на пенсията 19,00 лв. С тях ще си купя минерална вода за една седмица и толкоз. Няма да гласуваме на изборите наесен, ако не ни пуснат водата”, категорична бе тя. Думите й че няма да гласува бяха подкрепени и от нейните съселянки, които си пиеха кафето. По повод заповедта на собственика на помещенията, в които се помещават хранителният магазин и барчето, да не се сервира алкохол на кметове и кметски наместници, Агонцева заяви: “Кьосев е собственик на помещенията и той решава. Счупеното стъкло тежи на неговия джоб. Млади хора се напият и не знаят какво правят. Трябва да има ред”, заяви тя.  

88-годишната Пасуна Манчева и 80-годишната Йорданка Накова са солидарни с останалите и те няма да гласуват на предстоящите избори. Й. Накова се оплака: “Преди няколко години смениха водопровода в селото. На нашата улица живеем 8 семейства, били сме малко хора и нямало нужда да се сменя водопроводът при нас. Носим с туби вода от някакъв водопровод край селото. Не се знае дали водата е годна за пиене и готвене, но какво да направя”, заяви Й. Накова.

Наемателката на барчето в селото Наташа още беше под въздействието на случка, която е подтикнала Иван Кьосев да напише заповед да не се сервира алкохол на кметове и кметски наместници. “Кметът на село Палатово Христо и още двама души си поръчаха бира, изпиха я и отидоха на друго място да си допиват. Когато са счупили стъклото, барът беше заключен. Държаха се отвратително с мен, псуваха ме и ме нагрубяваха. Кметът на Баланово Явор Митов не идва в бара, защото не сме в добри отношения, но пие в друго заведение в селото. Като удари някоя чаша алкохол, започва да заплашва хората, ако не му ходят по гайдата. Държи се грубо”, заяви Наташа.

Хора от селото също се оплакаха от Явор Митов, но не пожелаха да се афишират. Те твърдят, че той се държи като деребей в селото и никой не може да му противоречи. Наесен ще има наказателен вот срещу него. Хората от селото няма да гласуват за него. Той е втори мандат кмет от ПП ЛИДЕР, но сега си търси друга партия, която да го издигне за кмет още един мандат.

Няколко мъже бяха седнали на друга маса и те коментираха безводието и липсата на подкрепа от институциите: “Селото е със затихващи функции. жителите намаляват драстично. Възрастните умират, младите бягат по чужбина и по други населени места. Има цели семейства в Милано и Чикаго. Десетина деца са се родили в чужбина. Дали ще се върнат на село, едва ли.

Хора от Благоевград и София купуват къщи в селото, а не знаят, че ще страдат за вода. Къщи в селото се продават на цени от 8000 лв. до 40-50 000 лв. Само за една година са продадени 16.

В един момент разговорът тръгна в друга посока. Хората си спомнят, че в Баланово някога са се отглеждали крави, овце, кози, сега в дворовете има по някоя кокошка. Само една жена в селото отглежда няколко кози. Населението е възрастно и няма сили да отглежда животни, храната за тях е скъпа. Разчитаме на магазина и не знаем с какво се храним. Жалко за младите, нашето е минало”, коментираха мъжете, седнали на кафе и безалкохолно в 9,30 часа сутринта.

Магазинерката в хранителния магазин Емилия от известно време е спряла вересиите. „Дам стоката не вересия и не мога да заредя магазина с нова. Чакам с месеци да си събера парите”, заяви тя.

Магазинерката в другия хранителен магазин в селото Райка преди време сподели, че тетрадката й с вересии е пълна. Някои са натрупали по 500 лв. дълг. Голяма част от пенсионерите като вземат пенсията се разплащат и на следващия ден започват на ново.

Репортер на “Струма” потърси кмета Явор Митов в кметството, но не го откри. Телефонът му през целия ден беше изключен. Може би причината е, че на много места в селото няма обхват на мобилен оператор.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *