ЗАРАДИ РЕМОНТ! Първокласниците на 2 ОУ – Благоевград ще учат в НХГ

Заради предстоящия мащабен ремонт на сградата през следващата учебна 2024/25 г. трите паралелки с първокласници на 2 ОУ „Димитър Благоев“ в Благоевград ще учат в базата на Националната хуманитарна гимназия.

Припомняме, че община Благоевград спечели проект на стойност 4 382 793,45 лв. за цялостно реновиране и въвеждане на мерки за енергийна ефективност на сградата на 2 ОУ. С финансирането по Механизма за възстановяване и устойчивост е предвидено да бъдат изградени две пристройки към основната сграда на училището, в които ще бъдат разположени 6 нови класни стаи, читалня, столова и закрита зала за спорт със съблекални и обслужващи помещения. Това ще даде възможност за преминаване към едносменен режим на учебния процес. Също така е заложено да се монтирана фотоволтаична инсталация и да се подмени частично съществуващата дограма на основната сграда.

Самата процедура вече е задействана. От общината обявиха обществена поръчка за възлагане на строително-монтажните дейности. Очакванията са ремонтът да започне през месец септември. Във връзка с това се търсят варианти къде и как да бъдат разпределени към 530-те ученици в общо 21 паралелки, от които 12 в начален етап и 9 в прогимназиален.

„Това, което мога със сигурност да кажа към момента, е, че първокласниците ще учат в НХГ“, коментира директорката Милена Ковачева. Тя припомни, че при ремонта на покрива на училището учениците от 1 клас също бяха приети от намиращата се в съседство Национална хуманитарна гимназия, където за първолаците бе отделено едно от крилата на сградата с отделен вход и осигурен кетъринг.

Пред репортер на „Струма“ вчера директорът на НХГ Светлана Солачка потвърди, че са се съгласили да поемат първокласниците, за да помогнат на колегите си от 2 ОУ.

От общината пък са изпратили официално писмо до ректора на Югозападния университет проф. Николай Марин с питане дали учениците от прогимназиален етап /5-7 клас/ могат да бъдат приютени в бившия Механотехникум, понастоящем 8 УК на ЮЗУ. Чака се отговор от ректора, като се мисли за различни варианти.

„Ръка са ни подали и от Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия, и от Благоевградската професионална гимназия“, каза М. Ковачева и допълни, че една от възможностите е част от учениците да бъдат разпределени в двете гимназии.

Зам. кметът по „Образование и бизнес развитие“ Б. Шалявска увери, че след като има пълна яснота, ще се проведе среща между ръководителите на приемащите училища и на 2 ОУ, за да бъдат уточнени конкретните детайли, включително изготвена и транспортна схема за извозването на ученици.

„За всичко това ще бъдат информирани родителите на учениците от 2 ОУ, като ще бъде организирана нарочна среща в зала „22 септември“, заяви Б. Шалявска. Зам. кметът изрично подчерта, че за всички ученици ще се търси, и респективно ще бъде намерено, най-доброто решение.

Срокът за изпълнение на строително-ремонтните дейности е 35 месеца, но не по-късно от 31.05.2026 г.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *