Заради сушата реколтата от пшеница в Дупнишко догодина под въпрос

Реколтата от пшеница в Дупнишко през следващата година под въпрос. Заради липсата на дъжд през последните 3-4 месеца почвата е толкова твърда, че вместо да орат, земеделските производители разрохкват почвата с грапи, за да засеят житото.
Един от големите арендатори на земя в Дупнишко – Георги Милошев, който от години сее близо 5000 дка земя с есенни култури, се оплака, че в момента сее, но от сушата не се знае дали изобщо житото ще покълне.
Ето какво заяви той пред репортер на “Струма”: “Земята е толкова твърда, че като се оре с трактор, за да се подготви за засяване, се кърти на огромни късове. За да засея житото, използвам грапа, за да разрохка почвата. Четвърти месец не е капнало капка дъжд в Дупнишко. Земята се е напукала от сушата. Ако не завали дъжд или сняг в скоро време, реколтата от жито догодина е под въпрос. Средно на декар плащам по 90,00 лв. за обработка на земята, семето от жито и надниците на работниците. В момента влагам около 450 000 лв., но не се знае какво ще получа. Моят бизнес е завод под небето”, заяви Милошев.
Той е арендатор на земи в селата Яхиново, Червен брег, Крайници, Дяково… Името му нашумя през миналата година, когато фермата му в Яхиново изгоря в пожар, предизвикан от лястовички. По-рано през април беше взривен джипът му “Ленд Роувър”. Месец по-късно – на 23 май, беше обрана къщата му, докато Милошев и семейството му празнуват абитуриентския бал на сина му. Тогава апашите задигнаха 6000 лв. и пистолет, заключени в каса, в която е имало и пушка.
От РУП – Дупница все още работят и по двата случая.
ЙОРДАНКА ПОПОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *