Заради фермерските протести: Забавяне в обработката и доставката на пратки в Белгия и Франция

Пощенските оператори в Белгия и Франция уведомяват, че поради фермерски протести, които включват затваряне на пътни артерии се очакват забавяния в обработката и доставката на пратките.

Протестите на фермери срещу ниските изкупни цени, увеличаващите се производствени разходи и екологичните политики на ЕС се разрастват, като обхващат все повече земеделци във Франция, Белгия, Германия и Италия.

Във Франция фермерите, които протестират повече от две седмици, засилиха натиска си върху правителството, като блокираха магистрали с тракторите си близо до Париж и подпалиха бали сено, затваряйки частично достъпа до летището в Тулуза.

„Каквото и да се случи, ние сме решени да стигнем до края. Ако движението трябва да продължи един месец, то ще продължи един месец“, каза фермерът Жан-Батист Бонгард, един от мъжете около малки огньове на магистрала в Жосини, близо до Париж, блокирана от тракторите.

В Белгия, където протестите бяха вдъхновени от тези в съседна Франция, фермерите препречиха пътищата за достъп до контейнерното пристанище Зеебрюге на Северно море – основен търговски порт на Белгия.

Фермерите, организиращи протеста, казаха, че планират да забранят достъпа до пристанището за поне 36 часа. Те са недоволни, че Зеебрюге получава икономическа подкрепа за сметка на фермерите.

Белгийските фермери също блокираха площад в центъра на Брюксел, заявявайки, че ще останат там поне до четвъртък, когато лидерите на ЕС се срещат в града за среща на върха, посветена на европейската помощ за Украйна.

Испанските фермери заявиха, че ще се присъединят към движението и ще организират протести през февруари.

Вносът от Украйна, освободен от вносни мита заради войната и подновените преговори за сключване на търговското споразумение с южноамериканския съюз МЕРКОСУР, разпалиха недоволството на фермерите, които се опасяват от нелоялната конкуренция на вноса на захар, зърно и месо.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *