Заради 1 млн. лв. задължения на “Дупница Табак” общината в града на барикадите стана собственик на сграда в центъра

Общинските съветници от БСП в Дупница гласуваха против общината да изтегли 500 000 лв. овърдрафт кредит, но с гласовете на колегите им от ГЕРБ, СДС, Народен съюз и „Глас народен” точката мина. Така общината ще може да се възползва от кредита, ако се наложи.  

Главният финансист на общината Павел Петров обясни пред местните парламентаристи, че кредитът е необходим, за да се финансират някои дейности на общината. Той увери общинските съветници, че събирането на местните данъци и такси, с които ще се изплаща кредитът, не са намалели драстично спрямо миналата година, и в момента са само с 90 000 лв. по-малко и общината има възможност да изплати дълга.

Общинските съветници дадоха съгласието си за продажбата на имот от 1482  кв.м  в центъра на село Кременик, който в момента е овощна градина. Продажбата ще се извърши чрез публичен търг при първоначална цена 15 115 лв.

Имотът се намира в центъра на селото, което е в близост до единия ръкав на язовир „Дяково”. Там вили имат предимно бизнесмени и лекари от София.

Заради неплатени данъци и такси в размер на над 1 млн. лв. от “Дупница Табак”, собственик на която е благоевградчанинът Венчо Бачев, общината в Дупница придоби апетитна сграда на фирмата в центъра на града. Общинските съветници гласуваха сградата да стане частна общинска собственост, което дава възможност общината да се разпорежда с нея. Още когато неин собственик беше “Булгартабак”, имаше идея в тази сграда да се обособи изложбена зала на тютюна, тъй като Дупница е била една от най-големите производители на тютюн в България. Някога основният поминък на населението са били тютюневите складове.

Кметът на община Дупница инж. Методи Чимев заяви пред общинските съветници: “Сградата е неизползваема. В нея влизат всякакви хора. За да я опазим, трябва да стане частна общинска собственост”.

Постройката е с около 500 кв.м площ. До преди няколко години в нея се помещаваше офис на банка.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *