Заради COVID: Кои са най-търсените професии?

Работният ден се увеличи още с появата на социалните медии. В условията на пандемия се размиват и границите между работа и почивка. Това каза Георги К. Първанов, изпълнителен директор на Cteam и член на Управителния съвет на Българската асоциация за управление на хора, съобщи Bloomberg TV Bulgaria.

Според него настоящата ситуация ще изправи много служители пред работно прегряване, като ще отнеме месеци, вероятно години за някои, да преодолеят и страховете около пандемията. Той посъветва хората, които имат нужда от външна помощ, да потърсят такава.

“Трябва да има ясна граница, за да може човек ефективно да почива”, допълни той.

По думите на Първанов дистанционната работа може да има позитиви в краткосрочен план, но в дългосрочен тя трябва да се комбинира с работата и от офиса, тъй като в противен случай има заплаха от спад на ефективността на служителите и пречки пред работата в екип.

Експертът очаква хибридният модел между отдалечена работа и работа от място да е новото нормално.

Той посочи, че у нас се търсят служители в сектора на търговия на дребно, ИТ сферата, медицина и фармация. “На другата крайност са хотелиерството и ресторантьорството”, заяви гостът.

“Няма намаления на заплатите в ИТ сектора, но вероятно ще има забавяне на ръста през тази година”.

Експертът отбеляза, че и начинът на търсене на работа се променя у нас. По негови думи кандидатстването вече е почти изцяло дистанционно, като търсещите работа вече са много проактивни.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *