Затвориха хирургията в Сандански заради 10 заразени с Ковид-19

Коронавирусът затвори хирургичното отделение на болницата в Сандански, след като 7 медицински сестри, 2-ма санитари и 1 общ работник се оказаха заразени. „Те са в добро състояние и са с леки симптоми, но днес издадохме предписание за спиране на приема на болни”, заяви директорът на РЗИ – Благоевград д-р Калоян Калоянов.

10-имата заразени ще бъдат поставени под 14-дневна карантина, като до изтичане на карантинния период болните от отделението ще бъдат пренасочвани в болницата в град Петрич. Създадена е необходимата организация за здравно обслужване на хоспитализираните до този момент лица. Извършва се и пълна дезинфекция на цялото отделение, както и взимане на проби от всички контактни лица. В отделението има 4-ма лекари, но нито един от тях не е с коронаинфекция.

Към момента хоспитализираните болни с коронавирус в Благоевградска област са 89 души, като най-много са в болницата в Гоце Делчев, след това са болниците в Разлог и Сандански, най-малко са в благоевградската болница. Двама са болните с усложнения, които са настанени в реанимация.

„От една седмица се забелязва тенденция към намаляване на болните. Ежедневно от РЗИ издаваме по 30-40 направления за PCR тест, отделно изследвания се правят в клиничната лаборатория на болницата и в частната лаборатория. Моментната картина показва спад на болните“, категоричен е д-р Калоянов.

Напълно различна картина за болните от Ковид-19 в Пиринско бе представена на днешния брифинг на Националния оперативен щаб /НОЩ/. „Към 7 октомври в няколко области се забелязва увеличение на хоспитализациите: в Благоевград настанените в лечебни заведения пациенти са 168, от които 10 в интензивни структури“, съобщи директорът на УМБАЛСМ „Н.И. Пирогов“ проф. Асен Балтов, който участва в брифинга. От изявлението му, което бе публикувано на сайта на здравното министерство, излиза, че Благоевградска област е на второ място в страната по брой хоспитализирани пациенти с коронавирус и с най-много пациенти – 10, които са в интензивните отделения след усложнения.

„Никога не е имало толкова болни – 168 в лечебните заведения в Благоевградска област, най-много са достигали до 120. Сигурно е станало някакво разминаване”, коментира директорът на РЗИ д-р Калоянов.

В болницата в Гоце Делчев са хоспитализирани 35 пациенти с коронавирус, като 23-ма са в инфекциозното отделение и 12 във вътрешно, съобщи болничният шеф д-р Петър Филибев. Няма настанени болни в интензивното отделение, което бе обезкървено, след като шефът му д-р Милан Първанов почина от усложнения от коронавирус. След смъртта му отделението остана без реаниматори, като директорът на болницата привлече на втори трудов договор четирима млади лекари от София, които дават дежурства по график.

Препълнено с пациенти е инфекциозното отделение на разложката болница, в което са настанени 18 души. Вчера са изписани 9 души, но веднага са постъпили други 6-има. Лечебното заведение се задъхва откъм кадри, тъй като има немалко заразени лекари и медицински сестри. С коронаинфекция са установени пулмолог, анестезиолог и неонатолог. По-тежките случаи се изпращат в отделението по реанимация на МБАЛ – Благоевград.

Само 6-има са пациентите с коронавирус в общинската специализирана болница за белодробни заболявания в Благоевград, заяви управителят д-р Петър Георгиев, който определи ситуацията при тях като спокойна. За последното денонощие са установени 29 нови случая на коронавирус в Пиринско, от които 13 в Благоевград.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *