Засилват проверките за носене на маска в градския транспорт в София

На фона на повишаващия се брой заразени с COVID-19, в София засилват проверките за носене на маска в градския транспорт. Тази седмица полицаи и контрольори спираха произволно избрани автобусr и глобяваха всеки без маска. Сега проверките се насочват и към метрото. Предвидени са и солени глоби, предава NOVA.

Масираните проверки ще започнат този понеделник. Те ще бъдат както в метрото, така и по автобусните и трамваините спирки, най-често на началните и крайните точки. Ще се проверява не само дали носим маска, а и дали е правилно поставена. Глобата стига до 300 лева.

„Освен във вестибюлите в метрото, ще се проверява дали носите маска и дали я носите правилно вече и в мотрисите. Толерантността ще бъде нулева, така че приканваме столичани да спазват установените норми”, заяви Димитър Дилчев от ЦГМ.

Само през последните 24 часа контрольори и полицаи са засекли 25 души без маска в метрото. Пътуващите посрещнаха новината за проверките с одобрение. „Нося маската по собствен избор, искам да предпазвам и околните хора. Доста често виждам хора без маска. Те казват, че много ги задушава, не могат да дишат… Аз дори бягам с нея, по 20-30 км. и съм си ок”, коментира един от тях.

Контрольорите споделят, че пътниците в метрото са по дисциплинирани от тези в наземния транспорт. Бърза проверка на NOVA с камера и микрофон установи същото. „През нощта всяка станция се измива, като в машините, които мият станциите, се добавят дезинфектанти”, заяви Стоян Братоев – изп. директор на „Метрополитен“ ЕАД.

Заради пандемията, използващите обществен транспорт са намалели и са едва 65% от пътуващите през миналата година.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *