ЗАСИЛЕН КОНТРОЛ ПРЕЗ ЛЕТНИЯ СЕЗОН! Водата от чешмата на площада в Цапарево не става за пиене, предупредиха здравните инспектори, проверяват 264 плувни басейна в Пиринско за опасни бактерии

Водата от чешмата на площада в село Цапарево, община Струмяни, е некачествена, не отговаря на изискванията за питейно-битови цели по отношение на цвят, вкус и мътност. Изследването е извършено през изминалата седмица в 15 населени места на територията на Благоевградска област, при другите взети проби няма установени отклонения от показателите – химични и микробиологични, поясни началникът на отдел „Държавен здравен контрол“ в Пиринско инж. Йорданка Янчева. Тя потвърди, че Татарска чешма в местността Предел, за която „Струма“ писа, остава спряна след издадената от Регионалната здравна инспекция заповед в началото на август.

„През изминалата седмица извършихме повторна проверка на пункта в курорта Предела, предприетите мерки за административна принуда остават в сила, община Разлог също е запозната с констатираните нарушения във водоснабдяването. Татарска чешма не отговаря по показатели колиформи и ешерихия коли – при стойност на показателя 0/100 куб.см резултатът от изпитването е: колиформи 67/100 куб.см и ешерихия коли 4/100 куб.см”, каза инж. Янчева.

Тя уточни още: „Другите изследвани пунктове в местността Предел – чешмата на паркинга, която се намира в близост до заведение за хранене, е годна за употреба. Чешмата, намираща се при параклиса, до паметника, също отговаря по показатели – химични и микробиологични“.
Регионалната здравна инспекция извършва и мониторинг на водата в плувните басейни. На територията на Благоевградска област има 264 басейна, от тях 144 са закрити и 120 открити. На закритите басейни проверка на водата се извършва целогодишно – 4 пъти през 3 месеца, а на откритите 3 пъти – в началото на сезона, средата и в края.

„Прави впечатление, че собствениците на плувни басейни са стриктни в дезинфекцията, дори с цел да бъдат изрядни завишават концентрацията на хлор, но сериозни отклонения няма, заповед за спиране на експлоатация не е издавана”, каза инж. Янчева.

Тя допълни, че управителите на хотелските комплекси и басейни държат на качеството и им съдействат при взимане на проби за химически показатели.

СЛАВА ИВАНОВА

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *