Осъдиха застрахователна компания да плати отказано обезщетение на шофьор, претърпял инцидент на Предел

Застрахователна компания бе осъдена да изплати отказано обезщетение на клиент, върху чиято кола се посипали камъни от скат в местността Предел. Пътният инцидент станал след проливен дъжд на 26 май 2017 г., когато върху лек автомобил „Мазда” паднала свличаща се скална маса. Шофьорът загубил контрол над управлението и колата се преобърнала в канавката. Той имал късмет, останал невредим и извикал Пътна помощ да извози увредения автомобил.

За случая били уведомени и органите на реда, полицейски служител от Симитли посетил мястото на произшествието и била образувана преписка. Автомобилът, който бил собственост на фирма, бил репатриран за ремонт в сервиз. От дружеството, където колата имала застрахователна полица за „Каско“, отказали да изплатят претендираното обезщетение с мотива, че били нарушени общите клаузи в договора, а именно, че не били уведомени своевременно органите на КАТ.

Дружеството, чиято собственост бил увреденият автомобил, завело дело в Районен съд – Благоевград с искане застрахователите да бъдат осъдени да им платят 1000 лв., представляващи частичен иск от 25 000 лв., колкото било неплатеното обезщетение съгласно договора за застраховка. Вещото лице, което извършило съдебно-техническата експертиза, изчислило, че пазарната стойност на щетите били над 15 000 лв. – за нови части и труд. „Уврежданията по автомобила са в резултат на свляклата се от отвесния скат скална маса, която заляла канавката и част от дясната пътно платно”, категоричен е експертът, на когото допълнително било възложено да изясни механизма на пътния инцидент.

Това заключението на вещото лице не било кредитирано от районния съдия, тъй като било направено единствено след разговор с процесуалния представител на ищеца. Съдията приема, че водачът е информирал по-късно органите на МВР, не бил съставен протокол за ПТП, поради което застрахователната фирма е в правото си да откаже изплащането на обезщетение съгласно общите условия в договора. Съдията счита иска за неоснователен и го отхвърля.

Решението е обжалвано и отменено от тримата окръжни съдии, които са на коренно противоположно мнение. Застрахователят е осъден да изплати претендирания частичен иск от 1000 лв., както и разноски в същия размер. Решението е окончателно.

БЕТИНА ГЕОРГИЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *