Застрашен ли е животът на 70 000 пациенти! Болницата в Разлог се задъхва, трябват й пари и специалисти

4000 хил. лв. отпуска община Банско за подпомагане на МБАЛ – Разлог. Сумата вече е гласувана и одобрена от местния парламент на провелата се в четвъртък редовна месечна сесия. Средствата се отпускат по молба на управителя на лечебното заведение д-р Божидар Велев и са за ремонт на апаратура, стерилизационна и болнични стаи, а искането му е обосновано със затрудненото финансово състояние  на болницата. Отпуснатата сума е по-малка от поисканата от д-р Велев – 10 хил. лв., а мотивът на съветниците е, че и останалите общини, чийто жители ползват нуждите на болницата в Разлог, също трябва да участват със съфинансиране и да се покрие исканата сума.

Иначе община Банско всяка година предвижда в бюджета си поне 10 хил. лв. за подпомагане дейността на болницата в Разлог и средствата се отпускат в зависимост от нуждите на болничното заведение.

Средства за подпомагане на дейността на МБАЛ – Разлог вече бяха  отпуснати и от община Белица в началото на тази година. Местните парламентаристи тогава дадоха съгласието да бъдат отпуснати 5000 лв. за закупуване на дигитализираща апаратура за цифровизацията на мамографа  в отделението по образна диагностика. Към момента ново искане в Общинския съвет в малката община не е постъпвало.

„При мен предложение за финансова помощ на болницата към този момент все още не е постъпвало. Не съм запознат дали има изпратено писмо до общината. Ако има, искането ще бъде разгледано и обсъдено преди предстоящата сесия, която вероятно ще бъде в края на месеца”, каза председателят на Общинския съвет в Белица Ахмед Ахмед.

Отпускането на средства от общините  за подпомагане на болничното заведение е изключително на доброволни начала. Досега всяка от тях е проявявала разбиране и е отпускала средства според възможностите си. Най- много средства  отпуска община Разлог, която е и неин стопанин. Извън това през последните години тя спечели и няколко проекта, с които беше направен ремонт на някои от отделенията, беше закупена модерна апаратура и бе санирана сградата. От няколко години обаче болницата е в затруднено финансово състояние, както много други  лечебни заведения в страната, а функционирането й е от изключително значение, тъй като тя обслужва около 70 000 души от общините Разлог, Банско, Белица и Якоруда. За тях тя е най-близкото лечебно заведение. Освен това МБАЛ – Разлог изпитва и глад на специалисти, въпреки че за осигуряването им  се полагат максимални усилия както от ръководството на болницата, така и от община Разлог. Съвсем скоро именно поради липса на лекар инфекционист бе затворено отделението по инфекциозни болести, а пациентите се насочват към болницата в Благоевград. Мястото е обявено и в Бюрото по труда – Разлог от почти  три месеца, но лекари, специализирани в тази област в региона, няма.

ЯНА ЙОРДАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *