Засякоха 540 телефона в Софийския затвор

Засякоха 540 телефона в Софийския затвор. Не всички обаче са били намерени и иззети, съобщава Нова ТВ. 

Между 300 и 500 лева струва на затворник да получи мобилен телефон зад решетките, обясниха разследващи.

„Откривани са мобилни телефони от надзорния състав, както в кутии от натурални сокове, така и в хлябове, които са изпечени. Вкарвани са и тъй наречени “нанотелефони”, които на пръв поглед изглеждат като часовник или огърлица”, разказва Ангел Кънев, прокурор, който контролира арестите в София. Действително няма как тези вещи да влязат в килиите на задържаните лица без участие на лица от надзорния състав, допълва той.

„Това е един сериозен проблем пред нашата система. Между другото, такъв проблем има в цял свят”, коментира Николай Проданов, зам.-министър на правосъдието.

Затворници, които отказаха да застанат пред камерата на NOVA, обясниха, че тайници на надзиратели, които търгуват с телефони, има в двора на Софийския затвор.

„Броят на служителите, замесени в такива практики, е нисък. Прави се обиск с допотопна техника, преминава през металдетектор и ръчен металотърсач”, казва Ивайло Григоров, председател на ССЗБ.

По подобие на МВР и в Министерството на правосъдието са създали звено, което ще бори вътрешната корупция.

Най-лесно за вкарване на нещо забранено се оказвало през болницата на Софийския затвор. Неотдавна, при обиски там, разследващи откриха телефони, сим карти, вафли, салами, медикаменти на Димитър Желязков, по прякор Митьо Очите, както и на Миню Стайков.

Има и други варианти. „На ареста на ул. „Майор Векилски”, както и при затвора имаме една ограда, която спокойно може да бъде преодолявана и е преодолявана включително с дронове”, допълва Кънев

Загадка за затворническите власти и до днес остава как преди година Владимир Пелов се е сдобил с пистолет, за да избяга от Софийския затвор. Престъпления обаче се извършват и отвътре.

“Основният проблем е че, измамници продължават да правят опити да вършат телефонни измами от местата за лишаване от свобода” изрази мнение Ангел Кънев.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *