Затварят част от София заради посещението на папата

Посещението на папа Франциск в началото на май ще създаде доста неудобства за хората в София, стана ясно от думите на главния секретар на МВР Ивайло Иванов, предаде БТА.

Причината – визитата на главата на Римокатолическата църква се смята за високорискова. За организацията на мероприятието вече има и създаден щаб.

Папа Франциск пристига на апостолическо пътуване в България на 5 май. Той ще остане в София и Раковски до 7 май, когато ще отпътува за Скопие.

През февруари експерти по сигурността, логистиката и протокола от Ватикана огледаха възможните маршрути, по които ще се движи делегацията от Светия престол. Най-вероятно за посещението в Раковски самолетът на папа Франциск ще кацне на военното летище в Граф Игнатиево. След това Негово светейшество ще продължи към Раковски с прословутия папамобил.

Визитите на папата са съпроводени с драконовски мерки за сигурност в приемащата страна. В Албания например, където папата гостува на 21 септември 2014 г. властите забраниха вдигането на знамена на площада по време на месата. Движението на коли бе забранено, а преди пристигането на папата и преди неговото заминаване всички мобилни мрежи бяха спрени. На летището в Тирана пък бяха забранени всички полети преди кацането и след излитането на папа Франциск. Според официалните данни освен близо 3 хиляди полицаи за сигурността на папата са били ангажирани и над 50 снайперисти, които са били разположени на ключови места в града.

На церемонията около римския Колизеум на 30 март 2018 г., възпроизвеждаща Кръстния път на Исус, бяха разположени допълнително 10 000 полицаи, карабинери и войници. Военни джипове и бронетранспортьори бяха поставени като бариери срещу евентуални атаки с камион.

loading...Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *