Затворени питки със сирене на фурна

Необходими продукти 

1/2 кубче мая
1 ч.ч вода
1 ч.л захар
1/2 ч.ч кисело мляко
1 яйце
1 ч.л сол
3 с.л олио
4 ½  ч.ч брашно

за пълнежа:
250-300 г сирене

за поръсване:
бял сусам

за намазване:
1 жълтък
2 с.л прясно мляко

Начин на приготвяне

Пресяваме брашното и правим кладенец по средата. Слагаме 1 яйце, киселото мляко, солта и олиото. В топлата вода слагаме маята и захарта и разбъркваме. Вътре прибавяме и 2-3 с.л от брашното и оставяме да бухне маята, покрита с кърпа на топло. Вече готова маята я слагаме и нея в брашното. Замесваме меко тесто от всички продукти. Покриваме го с кърпа и го оставяме на топло да удвои обема си. Сиренето го натрошаваме в купа с помощта на вилица, но на по-едри парчета.

Втасалото тесто се слага на набрашнена повърхност и се премесва. После разделя на малки топки, големи колкото мандарина. Набрашняваме повърхността и с точилка разточваме всяка част на кръг около 1 педя. В ½ от всеки кръг слагаме от сиренето и прегъваме да стане на питка. С вилица пристискаме краищата. Мажем отгоре с жълтък и олио, което сме разбъркали, с помощта на четка. Поръсваме с бял сусам. Нареждаме всички питки в тава, покрита с хартия за печене на разстояние една от друга и печем в загрята на 180 градуса до готовност.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *