Затворник получава 1000 лева обезщетение заради нарушен график за къпане в общежитието в Самораново

1000 лева обезщетение за затворник присъди Административният съд в Кюстендил под председателството на съдия Николета Карамфилова. Санкцията ще се плати от Главна дирекция “Изпълнение на наказанията” заради нарушаване на минималните  права на Петър Костов, настанен в затворническото общежитие в Самораново, за течаща вода за къпане. Претенцията до 5000 лева съдът отхвърли като неоснователна.

От 20 юли тази година Петър Костов е преместен от затвора в общежитието в Самораново. Той не работи и не получава трудово възнаграждение, диспансеризиран е към Медицинския център със захарен диабет, тип 1, диабетна нефропатия, тиреоидит на Хашимото, хипотиреоидна фаза. Освен това е на инсулинолечение и диетично хранене.

В исковата си молба лишеният от свобода описва факти за нарушаване на правото му да ползва банята, поради липса на течаща вода за къпане за периода 20.07.2016 г. – 01.06.2018 г.

Затворникът Калтакчиев  също свидетелства, че в общежитието в Самораново от април тази година и досега се е случвало 4-5 пъти да няма вода за пиене и къпане. Последната седмица на октомври тази година пет дни не е имало вода. На един душ се редят за къпане, тоалетните са под всякаква критика – има 3 бидона, които се пълнят с вода, но тя е недостатъчна и свършва много бързо. Течаща вода няма. През лятото се ходи с бус да се докарва вода. За пиене се препраща към лавката, но там трябва да си я плащат. Обяснил, че липсата на вода се отразява зле на Петър Костов  както психически, така и на здравето му, тъй като има болести и трябва да спазва определена хигиена.

Съдът приема за доказани лоши хигиенно-битови условия в затворническото общежитие откъм липса на редовен достъп до течаща вода за къпане и тоалетна. „Това от своя страна може да се отнесе към умишлено поставяне в неблагоприятни условия за изтърпяване на наказанието и по своята правна същност се приравнява на незаконосъобразно бездействие на длъжностни лица  при или по повод изпълнение на административна дейност”, посочва магистратът. Съдът не счита, че пълненето на водоноска, бидони и туби с вода, както и препращането на лишените от свобода да си закупуват вода за пиене от лавката е активно поведение, насочено към спазване на задълженията по закон в сочения аспект. Тези действия на специализираните органи не гарантират спазването на изискванията за осигуряване на благоприятни условия за изтърпяване на наказанието и по-специално на изискванията за добра хигиена в баните и санитарните възли. Решението на Административния съд – Кюстендил подлежи на обжалване пред по-горната инстанция Върховен административен съд.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *