Затоплянето раздвижи рибата в Места, край Добринище се ловят трофейни кефали по 2 кг

Огромни кефали до 2 кг ловят майстори по река Места от района на град Добринище, та чак до гръцката граница. В края на март рибите са се активизирали яко и кълват като побеснели, пише “България Днес”. Нерядко на куката се закачат и прекрасни скобари, които също са с внушително тегло по над килограм.

Река Места в средното си течение е типично кефалова река. Редува бързеи и дълбоки вирове, в които виреят трофейни речни риби. Риболовът изобщо не е лесен заради бистрата вода и плашливите пасажи. Е, след валежите през последните дни реката вече се позамъти, което се отразява още по-добре на улова. Перспективните позиции са по цялото поречие, където реката криволичи между планините Пирин и Родопи.

През март-април рибите се подготвят за размножителен период и затова са особено лакоми. Още повече че зимно време храната в реката е била оскъдна и сега те трябва да си наваксат загубените хранителните вещества. Кефалите почти винаги дебнат плячката си, обърнати срещу течението под някой подмол, надвесени над водата клони или друго естествено укритие. Ако не познаваме добре реката, ще се наложи да обикаляме с километри, за да открием добрите позиции. Едрите кефали не са навсякъде, именно затова трябва да се въоръжим с търпение.

През този сезон актуална стръв е белият червей, като на куката се закачат три или четири. Със затопляне на времето в началото на април  към печелившите видове стръв можем да добавим различни видове насекоми, сладка царевица, както и дребни плодове от дърветата край реката (черници, джанки, вишни). Подберете фин такъм, тъй като рибите са плашливи, но в същото време влакното трябва да е здраво, за да извади едрите парчета. Замята се в талвега на реката или в близост до отсрещния бряг, като стръвта трябва да се движи около дъното. Понякога кефалите кълват със съвсем леко навеждане на плувката. Трябва да сме концентрирани, за да не изпуснем момента за засичане. Когато закачим кефала, обикновено идва и големият адреналин заради борбеността на тези риби. Добре е да разполагаме с кеп при ваденето, в противен случай шансовете ни за краен успех намаляват.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *