Захариева: Проблемът е, че Скопие не изпълнява Договора за добросъседство

Най-същественият проблем в българо-македонските отношения е неизпълнението на Договора за добросъседство от Скопие. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на днешния парламентарен контрол.

Тя увери, че България има желание да продължи преговорите, но при определени условия:

„Ние ще продължим да бъдем доброжелателни, но си мисля, че това, което трябва да се случи, е страстите от другата страна на границата да се успокоят и с рационален поглед да започнем да говорим какво ще направи правителството на Република Северна Македония, така че да започне да изпълнява Договора (за добросъседство), да спре езика на омразата и да се държи като истински кандидат за член на Европейския съюз“.

След като по-рано тази седмица премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев обърна позицията си и обвини България в нарушаване на Договора за добросъседство, днес той продължи с реториката за македонската идентичност, но този път насочена не към обществото, а към опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ.

„Тука сме македонци, които говорят на македонски език от край време и завинаги. Станахме държава членка на НАТО като македонци, които говорят македонци, които говорят македонски език. Ще станем страна членка на ЕС, като македонци, които говорят македонски език.“, каза Заев.

Без пробив по отворените въпроси завърши посещението тази седмица на специалния представител на Скопие за България – бившия премиер Владо Бучковски.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *