Зачестяват случаите на загубили се туристи в планината

Зачестяват случаите на загубили се туристи в планината. От Спасителната служба призовават всички, които предприемат преходи, да се подготвят добре, защото в момента заради дъждовете пътеките са мокри и има предпоставки за инциденти. 

От началото на август три са акциите, в които участват планинските спасители от Благоевград. Всичките завършват добре, само с леки контузии на загубилите се туристи.

“Като тръгнат недобре екипирани , обикновено подценяват, нямат навигация, не взимат карти които могат да ги насочат, не познават маркировката, по която искат да се движат и се заблуждават и продължават по страничния пътеки след това започват да бедстват особено като завали дъжд вече има лек стрес”, казва планинският спасител Георги Ботев.

Много често се допуска една и съща грешка, която винаги води до много проблеми. 

“При бедствие загубване всеки тръгва надолу да търси реката , и покрай реката да стигне града.Това за България не работи Първото нещо което ще ви се случи ще изгубите обхват на мобилен телефон  защото телефоните нямат покритие надолу, ще попаднете в една зона с паднали дървета, водопади сипеии, откъдето много трудно ще се измъкнете, особено ако сте уморени и не може да се върнете обратно”, добавя Ботев.

Затова спасителите съветват при загубване да се върви нагоре към билото, където обикновено има маркировка. Никога туристите не трябва да променят местоположението си, ако веднъж вече са го дали на спасителите.

“Ние събираме екип, екипа от доброволци, тръгваме трябва да заминем определени километри по асфалт докато стигнем планината, след това вече трябва да ходим по тази пътека, която вие сте ходили три часа, ние ходим много по-бързо разбира се, но не можем да го изтичаме за 15 минути”, казва още спасителят.

Инцидентите в планината винаги минават по-леко, ако туристите разполагат с приложението на ПСС, което им позволява да дадат точните си координати на спасителите. 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *