Защитата на Уайнстийн моли за присъда от 5 г. затвор

Адвокатите на филмовия продуцент Харви Уайнстийн, който бе признат за виновен за сексуално насилие срещу две жени, призоваха съдията по делото за милост и го помолиха да постанови присъда от пет години затвор, предаде БТА.

Уайнстийн, който е на 67 години, бе признат за виновен на 24 февруари по две от предявените обвинения и по закон максималното наказание за престъпленията, за които е осъден, е 29 години затвор. По други две бе оправдан, а присъдата за тях бе доживотен затвор.

В сряда съдията трябва да произнесе присъдата срещу Уайнстийн. В писмото си до съдия Джеймс Бърк трима от защитниците на бившия филмов магнат настояват за снизходителност с аргумента, че клиентът им „може да не доживее до края на присъдата си и така на практика той ще получи доживотна присъда“.

В писмото си до съдията адвокатите изтъкват, че Уайнстийн е бил обект на възхищение във времето, когато е заделял част от богатството си за благотворителност, както и че е бил един от най-влиятелните продуценти в Холивуд. „Той загуби средствата си и възможността за препитание. Той загуби статута си, падението му е историческо, без прецедент в епохата на социалните медии“, се посочва в писмото на адвокатите.

Междувременно седем жени се обърнаха с открито писмо до главния прокурор на Ню Йорк Летисия Джеймс и я призоваха да предоговори споразумението по гражданските дела срещу Уайнстийн, постигнато през декември миналата година. То предвижда жените, които биха завели дела срещу Уайнстийн, да получат обезщетение без съд от фонд в размер на 25 милиона долара, които ще бъдат осигурени от застрахователя на продуцентската компания на Уайнстийн. Фирмата обяви банкрут. Споразумението бе постигнато след продължили близо две години преговори и все още не е окончателно.

Авторките на писмото настояват прокурор Джеймс да поиска преразглеждане на споразумението, защото то на практика не задължава Уайнстийн по никакъв начин. Освен това в него има клауза, която предвижда Уайнстийн да използва също пари от фонда, ако някои от жените с претенции към него се откаже да получи от договореното обезщетение.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *