Защо бебето на Хари и Меган носи презимето Маунтбатън-Уиндзор

Принц Хари и съпругата му, херцогинята на Съсекс Меган, избраха името Арчи Харисън Маунтбатън-Уиндзор за първородния си син, предаде БТА. Много хора останаха изненадани от нетрадиционния избор за наименование на кралско отроче, което не попречи към щастливото семейство да завалят поздравления и благопожелания. Един от въпросите, пораждащи интерес, е защо презимето на момченцето е Маунтбатън-Уиндзор.

Децата на Уилям и Катрин – принц Джордж, принцеса Шарлот и принц Луи, наследиха титлите от баща си. Причината е, че той е пряк наследник на британския престол. 

Тъй като принц Хари е едва шести поред сред наследниците на трона, синът му не получава автоматично титлата принц. Вместо това детето наследява презимето Маунтбатън-Уиндзор, използвано от потомците на кралица Елизабет Втора и принц Филип, херцог на Единбург.

Презимето е приложимо, когато член на кралското семейство няма друга по-висока титла. 

Повечето представители на фамилията използват презимето Маунтбатън-Уиндзор в случаите, когато се налага да посочат такова, например в официални лични документи. 

За първи път презимето е използвано след раждането на лейди Луиз през 2003 г., тъй като кралица Елизабет Втора решава, че децата на най-малкия й син принц Едуард и съпругата му Софи Рис-Джоунс няма да носят титлата Негово или Нейно Кралско Височество. Вместо това лейди Луиз получава презимето Маунтбатън-Уиндзор. 
Решавайки да нарекат бебето Арчи Харисън Маунтбатън-Уиндзор, Хари и Меган избраха да не използват титла за първородния си син. 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *