Защо домът ви не трябва да е идеално чист

Знаете ли, че поддържането на дома ви идеално чист излага здравето ви на риск и замърсява околната среда? Освен че е опасно за околната среда, прекомерното използване на почистващи химически препарати уврежда и здравето ви, тъй като често ги вдишвате.
Повечето домакини обичат дома им да е чист и подреден. Но понякога чистотата се превръща в мания и води до здравословни проблеми. Трябва да сте изключително внимателни с продуктите, които използвате, защото по-голямата част от тях са вредни и токсични. Научете какви са рисковете от прекомерната чистота в дома ви.

Когато чистотата се превърне в мания
Прекаляването с каквото и да е е опасно, както може би знаете. Това важи и в случаите, когато си мислите, че правите нещо полезно за хората около вас. Когато става въпрос за чистотата в дома, трябва да кажем, че много хора я превръщат в опасна за здравето им мания.

Когато някой постоянно и нетърпеливо настоява да чисти, променя настроението си, ако види, че нещо не е на мястото си, или почиства отново и отново едно и също място, то най-вероятно страда от такова разстройство. Този вид поведение превръща хората в “маниаци на тема чистота”, неспособни да контролират действията си. Всички мисли на тези хора са свързани с чистене и подреждане.

Има и хора с обсесивно-компулсивното разстройство (ОКР). То се характеризира с нелогична обсебеност и маниакалност в извършването на определена дейност или работа.
А когато говорим за чистене, то то може да се дължи на свръхтревожност от разболяване или инфектиране. По този начин почистването на определени места и повърхности (като кухненския плот или маса) и миенето на ръцете се превръща в начин за справяне с тази тревожност. Когато някой човек има такава мания, мисленето му се променя и той започва да повтаря и да прави едни и същи неща.

Човек често не осъзнава (или не иска да осъзнае), че има проблем. Можете да се усъмните, че някой има свързано с чистотата обсесивно разстройство, по определени признаци. Част от знаците, които не трябва да пренебрегвате, са:

Прекарването на часове в почистване на банята.

Подреждане на предметите с маниакална прецизност.

Почистване на кухнята всеки път, щом някой я използва.

Носенето на кърпи за почистване из целия дом.

Трудно заспиване, ако някой предмет не си е на мястото.

Но това не означава, че ако прекарате цялата си събота в основно почистване на дома си, имате такъв проблем. Това се превръща в мания, когато започнете да изтървате нещата около себе си заради почистването, като да прекарвате време със семейството или пък отказвате да излезете, тъй като трябва да почистите.

Прекомерна употреба на почистващи продукти
Дори и да не се разпознавате като маниак на тема чистота, все пак трябва да си поговорим и за един друг често срещан проблем в съвременния дом – употребата на някои почистващи продукти, които засягат здравето ви и това на семейството ви.
Когато чуете думата “замърсяване”, най-вероятно си мислите за отпадъци или смог. Но дори и в дома си можете да застрашавате и вредите на околната среда с ежедневните си навици, свързани с почистването.
Вярно е. Обикновено в един съвременен дом има между 3 до 5 литра токсични материали под формата на почистващи продукти и растителни торове. Най-често използваните почистващи продукти (прах за пране, белина и т.н.) имат много вредни ефекти, водещи до:

Респираторни проблеми

Заболявания на ендокринната система

Възпаление на очите

Почистващите препарати замърсяват въздуха в дома ви (който може да е до 5 пъти по-лош от този навън, на улицата). Освен това често се наблюдават обриви, гадене и изгаряне от продуктите, използвани за поддържането на дома ви чист и дезинфектиран. При контакт с кожата и белите ви дробове почистващите продукти могат да причинят проблеми като алергии или натравяне.

Не забравяйте и за опасния прах за пране, който уврежда кожата ви и който вдишвате, докато носите дрехите, които сте изпрали с него.

Препаратите за измиване на съдове съдържат веществото диоксан, основен замърсител на подпочвените води. Той е силно токсичен и не е биоразградим като някои от другите съставки.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *