Защо е нужно да хапваме сирене през лятото

Обичайно лятото преминаваме към по-лека храна. Горещините не ни позволяват консумацията на прекалено мазна и тежка храна, а и не е нужно след като сезонът изобилства с разнообразие от свежи продукти. Сега храната ни трябва, колкото да осигурим необходимото на организма за функционирането му и поддържането на неговите структури. От енергия за топлина нямаме нужда, така че скарата повече от 3 пъти седмично действително може да се окаже скучна за хранителните ни претенции.

Минерали и сирене…

Когато ограничаваме месото, обаче винаги трябва да имаме едно наум, пише Puls.bg. Защото на организма трябва да доставяме достатъчно желязо и се предпазим от излишна анемия. Мъничко желязо можем да намерим и в любимата ни храна през лятото, която често комбинираме с филията с домашна лютеница, като мезе или за контраст на вкуса на динята.Сирене, казват зъболекарите, винаги е добре да се хапне след всяка консумация на плодове, за да се намали киселината в устата, а това ни дава по-здрави зъби.Знаем, че сиренето е богато на калций – от детството на кого ли не е повтаряно иска – не иска да слага парченце-две в устата ежедневно, за да са здрави костите и красиви зъбните редици.

Функциите на калция в организма не се изчерпва с превенцията от остеопороза, този минерал е ценен и за нормалното функциониране на мускулите и нервната система, а така също и за регулирането на сърдечния ритъм и артериалното налягане, а през лятото заради жегите кръвното пада и понякога играе в долните граници, от което се чувстваме вяли и отпаднали.

Калцият има значение въобще за обмяната на веществата и редица процеси в организма, участва и в кръвосъсирването и поддържането на кожата. Друг типичен минерал за млечните продукти е фосфорът. Освен че влиза в структурата на костите, ноктите и зъбите, той би трябвало да стане любим на всеки човек, оплакващ се от забавен метаболизъм, защото има своя принос за усвояването на глюкозата и превръщането й в енергия. Здравей, слаба фигура, тъкмо идеално за лятото!

В сиренето се съдържа и цинк. Цинкът е много специален елемент. Нужен е за възстановяването и обновяването на тъканите, освен че може да се определи като минералът на фертилитета – репродуктивната ни система го обича или „мъжки минерал“, защото няма здрав сперматозоид без него.Цинкът има и една много специализирана дейност, за която се заговори повече през последните десетина години – разстройва всички онези инфекциозни агенти, които са дръзнали да навлязат в тялото ни, а знаем, че лятото е щедро на „подли“ микроогранизми, които крадат от почивката ни…

Магнезият е важен за всеки един биохимичен процес в организма и вторият по количество след калция в сиренето. Балансира минералите. Необходим е за работата на мускулите и нервната система, активността на хормоните и производството на енергия, поддържа репродуктивната и имунната система, участва във възстановяването и обновяването на тъканите, растежа на костите, регулира сърдечния ритъм и артериалното налягане. Страхотна нужда от магнезий имат жените и те стават особено чувствителни към липсата му преди менструация. Е, сиренето по химичен състав е абсолютно близък до този какаов десерт, при което е лишен от неговата въглехидратна и калорийна натовареност.

Не можем да дадем точното количеството на минерали в сиренето. Знае се, че 100 г сирене Гауда, например, осигурява около 70% от необходимото дневно количество калций и около половината от дневните нужди фосфор за възрастни.Трудно се извеждат подобни достоверни данни на предлаганите в магазинната мрежа продукти, а и количеството им зависи много от вида и марката сирене, партида и пр. Със сигурност, обаче изброените минерали се съдържат в млечното изкушение. А що се отнася до витамините?!

Витамини и сирене

100 г твърдо сирене доставят на организма около 30% от препоръчителния дневен прием  витамин А, който е съществен за зрението и участва в структурата на зрителния пурпур  – пигмент на пръчиците на ретината, който поглъща светлината. Витамин А участва и в  образуването на кожата и лигавиците.

Другият витамин, на който е богато сиренето, е витамин Д. Благодарение на него се регулира метаболизмът на калций и съответно е ключов за изграждането и поддържането на здравето на костите. Той има роля и в активирането на чревната абсорбция на калция, фосфора и магнезия. Сега картинката е пълна!

Освен мастноразтворими, в сиренето има и водно разтворими витамини. Бихме могли да кажем, че сиренето е „храната В комплекс“. Със 100 г сирене на ден може да се осигури над 20% от дневните потребности на витамин В2, над 40% от тези на витамин В6 и приблизително 80% от – витамин В12. Всички те са ценни за фините процеси на обмяна:

 – В2 участва в клетъчните окислително-редукционни процеси;

 – В6 в обмяната на аминокиселините и мазнините;

 – В12 на нуклеиновите киселини и изграждането на нервните клетки, плюс това регулира кръвообразуването. Погрижихме се и за нервите!

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *