Защо е опасно да откажем месото

Червеното месо (свинско, говеждо и агнешко) е най-добрият източник на висококачествен протеин с много незаменими аминокиселини

Освен това месото съдържа голямо количество минерали – калий, цинк, мед, калций, сяра, селен, магнезий, натрий, флуор, калай, кобалт, както и витамини от група В и Е, пише zdrave.to

Но това месо е особено ценно поради факта, че съдържа два основни микроелемента, които съществуват в лесно усвоима форма: витамин В12 и желязо.

Витамин В12 е много важен за формирането на нервната система и липсата му води до изтръпване на ръцете или краката, проблеми с движението, анемия, постоянна умора. Най-тежките прояви са загуба на памет, параноя, халюцинации.

А дефицитът на желязо, който е отговорен за транспортирането на кислорода в тялото, води до анемия и намалена когнитивна функция. Смята се, че най-много желязо се намира в черния дроб на животните. Но резултатите от последни научни изследвания показват, че има повече от тях в червеното месо: в 100 грама, почти 64% от дневната доза В12.

Според експерти червеното месо трябва да се консумира не повече от три пъти седмично. Веднъж или два пъти седмично може да се замени с пилешко или друго бяло месо (пуешко филе, заешко месо).

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *