Защо женените двойки не са добри в това

Сексуалната комуникация е жизненоважна за щастливата и взаимно удовлетворяваща връзка. Да се говори искрено и прозрачно за сексуалните проблеми, може да бъде трудно. Много хора се чувстват неудобно или унизително да поискат изрично това, от което се нуждаят, независимо дали са в наистина зрели и пълни с обич отношения. За това има много обяснения.
1. Много хора са израснали с посланието, че сексът е “мръсен” или че е невъзпитано да се обсъжда сексът
2. Други могат да бъдат стресирани от обида, нанесена от партньора им
3. Мнозина се притесняват и как половинката им ще отговори на техните искания.
Много често се смята, че бракът и дългосрочните ангажименти са най-доброто решение на тези проблеми. Освен това много хора вярват, че уменията се придобиват с времето.

Наистина ли бракът има някаква връзка с подобрената сексуална комуникация?
Отговорът всъщност е „не“. Проучване, публикувано в Journal of Sex Research, показва, че семейните двойки съобщават за по-ниски проценти на умения за сексуална комуникация в сравнение с повечето групи. Сексуалната комуникация обикновено се определя като степента, в която хората могат да изразят своите предпочитания по отношение на секса (целувки, орален секс, анален секс, вагинален секс, ролеви игри).

Защо сексуалната комуникация е толкова важна?
Изследванията показват, че сексуалната комуникация е тотално свързана с плътското удовлетворение. Тя е посредник между сексуалната самооценка и сексуалното удовлетворение. Други проучвания показват, че по-високите нива на сексуално общуване положително корелират с повече преживени оргазми и по-висока честота на размяна на ласки. 

Защо женените двойки не са страхотни в сексуалната комуникация?
Много често се мисли, че добрите комуникационни умения изискват време и усилия. С течение на времето научаваме нуждите един на друг и умело изразяваме щенията си. Затова бракът трябва да е идеален за развиване на умения за сексуална комуникация, нали?
Всъщност не е задължително.
При семейните двойки се отчитат по-ниски нива на умения за сексуална комуникация с течение на времето.
Освен това е налице интеракцията с женитбата – хората с по-ниски нива на умения за сексуално общуване са по-склонни да сключат брак. Те искат да се чувстват по-сигурни в имането на партньор и се задоволяват с по-неангажирания си сексуален живот.
Това обаче не помага за комуникацията не само между чаршафите, но и извън тях.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *