Топ теми

Защо когато заспиваме имаме чувството, че пропадаме?

Пълноценният сън е изключително важен за здравето и правилното функциониране на организма ни. Учените са доказали, че 7-8 часа на денонощие стигат на организма ни да се възстанови, да си почине и да събере сили за новия ден и новите предизвикателства, които ни очакват.

Недоспиването и спането по 5-6 часа на денонощие, са вредни по много причини. Те могат да доведат до силна депресия и чувство за тревожност. Също така недоспиването води до покачването на кръвното налягане, а заедно с него и риска от диабет, пише actualno.com. Хроничното недоспиване води и до по-бързо застаряване както на организма, така и на кожата на лицето ни например и предразполага към появата на бръчки в по-ранна възраст.

Всичко това ни довежда до заключението, че добрият сън е здраве! Питали ли сте се обаче защо понякога като записвате, се стряскате и се събуждате с неприятното усещане, че падате от високо, сякаш в бездна? Това усещане си има научно обяснение, въпреки че учените не са много категорични, защото сънят е едно от най-сложните явления, които все още си остават мистерия в голямата си част.

Когато тръгнем да заспиваме, всичките ни жизнени функции забавят своя ход – дишането, пулсът, дори и кръвообращението. Чувството за пропадане и сепването по време на сън се случват най-често, когато сме силно уморени и заспиваме от раз. Така организмът ни не може да се подготви за съня и да забави жизнените си функции. Това е причината мозъкът да възприема рязката промяна в падането на жизнените функции като опасност за смърт. Точно тогава в центъра на мозъка се появява сигнал, който дава грешна индикация и мозъкът изпуска хормони, който действат като „дефибрилатор“ на организма и ни кара рязко да подскочим и да се стреснем.

Подобни състояния се появяват и когато сънуваме кошмари и неприятни сънища, когато недоспиваме системно или когато сме под стрес от случка през деня. Трябва да знаете обаче, че всички сепвания по време на сън се дължат просто на грешни сигнали, които тялото изпраща към мозъка.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *