Защо когато заспиваме тялото ни изтръпва

Случвало ли ви се е точно когато заспивате да се почуствате сякаш рязко падате от високо и цялото ви тяло изтръпва. Всеки човек го е изпитвал и това не е следствие на лош сън.

Това е доста често състояние, а причината е много интересна и се случва при всички хора. Учените още не могат окончателно да изчерпят темата, защото сънят си остава една от най-големите мистерии при хората.  Това са научните факти, които вече са доказани: Когато заспиваме, жизнените ни функции се забавят (дишане, сърдечен ритъм, кръвообращение и т.н.) и кръвното ни налягане пада.

Сепването се проявява най-често когато сме силно уморени и заспиваме веднага – организмът не може да се подготви. Това е причината мозъкът да възприема рязката промяна в падането на жизнените функции, като – смърт. В центъра на мозъка се появява сигнал, който дава грешна индикация за настъпването на смърт, защото жизнените функции падат. Тогава мозъкът изпуска химикали и хормони, които действат като вид дефибрилатор за организма и ни карат рязко да скочим. Подобни състояния се случват и при страшните сънища, когато падаме на сън, стрес и хроническо недоспиване. При всички състояния обаче, сепването при сън се дължи на грешен сигнал в мозъка.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *