Защо ме болят зъбите, след като спра да пуша

Първият страничен ефект след отказ от пушене обикновено е качването на килограми. Бившите пушачи свързват това с навика да правят нещо с ръцете си, а тези около тях определят повишения апетит и нервността им като следствие от отказа. Но при много хора се появява и друг проблем след отказа от пушенето, а именно – болка в зъбите и кървящи венци, пише marica.bg.

Това се дължи на факта, че пушенето често замаскира зъбните проблеми – за разлика от други странични ефекти като ускорен сърдечен ритъм, задух и кашлица – до момента, в който не решите да спрете да пушите и венците ви не започнат да прокървяват.

Топлината от пушенето на цигари уврежда венците и гърлото на пушачите, като венците изграждат защитно покритие върху по-старата тъкан. Това защитно покритие прикрива болезнените странични ефекти в устата на пушача и затова той може да не знае, че има такива проблеми, преди да спре да пуши.

Как пушенето вреди на зъбите

Пушенето отслабва имунната система, като намалява способността за предотвратяване на инфекции в устната кухина и води до натрупване на гниеща бактериална плака и по-висока вероятност за развитие на заболяване на венците.

Гниещите бактерии в зъбите причиняват възпаление на венците и ако то не се лекува, може да се стигне до гингивит. Нелекуваният гингивит води до пародонтоза – по-сериозно заболяване на венците, което може да засегне костната структура в устата, поради продължителната инфекция на венците. Вследствие на пародонтозата може да се стигне да загуба на зъби, тъй като възпалените венци оголват зъба.

И проблемите не свършват с това. Пушенето води и до други проблеми в устата, като оцветяване на зъбите, кариеси и инфекции.

Как да разпознаем симптомите

Проблемите в устната кухина след спиране на пушене може да бъдат леки или по-тежки, като дори най-дребният проблем подсказва, че трябва да се следва по-добър режим на устна хигиена. Симптомите може да включват чувствителност, болки при дъвчене, подути венци, и в повечето случаи кървене на венците.

При повечето пушачи няма кървене на венците, което се дължи на слабото кръвообращение. Затова, когато спре да пуши или премине на друг продукт с никотин без горене (електронна цигара, тютюн за дъвчене, IQOS,Gloи т.н.), кръвообращението във венците се подобрява и това може понякога да причини кървене, но това не значи, че не трябва да се откажете от цигарите. Точно обратното. Според някои експерти увеличеното кървене при отказ от пушене доказва „обратимостта на ефектите от пушенето“. Ако венците ви кървят, това е временно и най-добре е да се обърнете към зъболекар за лечение.

Справянето с проблемите в устата е важно с цел да се облекчи болката в процеса на оздравяване на венците.

Първата стъпка е да проверите за признаци на заболяване на венците. Това са зъбна болка, червени и меки венци, клатещи се зъби и подуване. Ако смятате, че имате заболяване на венците, веднага отидете на зъболекар, за да се предприемат мерки за зъбната болка и другите проблеми в устата.

Миенето на зъбите два пъти дневно също спомага в борбата с бактериите – един път сутрин и един път вечер преди лягане. Използването на конец за зъби и препарати за уста също трябва да стане част от ежедневието ви. Антибактериалните препарати за уста могат да спомогнат за отшумяването на заболяването на венците, а конецът за зъби достига до бактериите на трудно достъпни места.

Как да се справим с болката

Понякога може да изглежда така, че болката в устата никога няма да отшуми след спиране на цигарите. И точно когато бившият пушач открива поредната причина да пропуши отново, просто трябва да разгледа различни терапии с помощта на дентален специалист.

Зъболекарят ще предложи най-доброто лечение за съответното състояние, независимо дали става дума за антибиотик, операция на костта, или дълбочинно почистване. Медикаменти със или без рецепта, както и препарати за изплакване на уста също могат да помогнат за облекчаване на зъбната болка.

ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ

* Необходими са само 20 минути след спиране на пушене и вашият сърдечен ритъм започва да се нормализира

* Два часа по-късно се подобряват кръвното налягане и кръвообращението

* След 12 часа нивата на въглероден окис в организма Ви спадат значително

* След три дни никотинът изчезва от тялото Ви

* След 12 дни симптомите на абстиненция отшумяват и стават по-лесни за овладяване.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *