Защо мъжете заспиват след секс?

След секс жените обичат да се гушкат, да говорят с партньора си – това е времето, в което ние се разнежваме до краен предел. Особено ако ни е харесало! Повечето жени показват интереса си към връзката по този начин, засвидетелстват вниманието си към партньора си. А той… просто заспива след секс!

Много жени се обиждат от този факт и смятат, че те имат вина за липсата на интерес и това тотално изтощение след секс. Но, успокойте се, дами! Има си биологично обяснение на този феномен!

Сънят след секс при мъжете не е мит, има си своето научно обяснение. Има изследвания, които доказват, че мъжкото изтощение след секс се дължи на редица хормонални изменения след полов акт, които силно покачват нуждата от сън.

Различни хормони и химикали в кръвта се освобождават в тялото след еякулацията, което предизвиква сънливост и невъзможност за оставане в будно състояние прекалено дълго. Това, за съжаление, намалява шансовете мъжът ви да се включи във втори рунд, но не му се сърдете.

Хормоните, които се освобождават след еакулация и са главни виновници за сънливостта на половинката ви са:

1) Пролактин – сексуалната задоволеност провокира освобождаването на този хормон в кръвта. Той предизвиква внезапна сънливост. Пролактинът намалява действието на допамина, който е негова противоположност и въздейства върху доброто настроение и бодростта.

2) Окситоцин – този любовен хормон също се освобождава след еакулация и спомага за общото релаксиране на мъжкия организъм.

3) Вазопресин – той стяга кръвоносните съдове и играе важна роля в хомеостазата на организма. Важен е също така при самия акт на еякулация като регулира свиването на стените на кръвоносните съдове. След освобождаването му в мозъка тялото е склонно да се отпусне напълно.

4) Невротрансмитери – серотонин, норепинефрин и азотен оксид. Това са основните невротрансмитери, които отпускат тялото след полов акт, и не само. Азотният оксид се освобождава в пениса при еякулацията.

5) Физически упражнения – на практика, мъжете изпълняват повече физически движения и натоварване по време на секс, в сравнение с жените, независимо от позата. Така че, съвсем нормално е да се изморят повече. Това в комбинация с промените в тялото, за които сме безсилни, прави половинките ни явно много изморени от тази тежка, но сладка задача – секса.

Затова не им се сърдете! Просто ги оставете да си починат и ако сте готови за втори рунд ги събудете нежно!

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *