Защо не бива да влизаме вкъщи с обувки

Според проучване влизането с обувки вкъщи може да предизвика разпространението на бактерии и микроорганизми. Смята се, че обувките пренасят над 400 000 бактерии.Изследователи твърдят, че повечето от тях са безобидни, но все пак има някои които застрашават здравето. По външната страна на обувките се намират Е.coli, щам, за който е известно, че причинява стомашно-чревни неразположения. Освен това за постелките на обувките също се смята, че са място за разпространение на Е.coli. 

Някои други бактерии, намиращи се по обувките, могат да причинят диария или инфекции на пикочните пътища, респираторни заболявания и дори пневмония, както и редица други заболявания.Бактериите са лесно разпространими и най-вече започват да се разселват по ъглите и пукнатините, където са труднодостъпни за почистване. Ако в близост има килим, вероятността от размножаване е още по-голяма, тъй като микроорганизмите оцеляват по-дълго в килимите, отколкото по гладки повърхности.

Втората причина, поради която не бива да се влиза с обувки вкъщи е, че чрез тях може да се пренасят токсични химикали от външната среда, включително препарати за трева, бензин или дизел по шосето. Изследователите откриха, че хербицидът 2,4-D, който се използва срещу плевели, може да се внесе чрез обувките вкъщи и е възможно да причини стомашно-чревни разстройства и кожни обриви. Дългосрочните ефекти на хербицида върху здравето не са известни. 

Проучвания показват, че продължителният контакт с тези химикали е изключително вредно. Когато те попаднат върху обувките, се пренасят вкъщи, а това води до тяхното вдишване и замърсяване на стайния въздух. Вероятността от тяхното разпространение се увеличава, ако навън е дъждовно.

Освен това по обувките могат да попаднат плесен или алергени като цветен прашец, които да причинят кихане и кашлица. Затова алергичните хора трябва да бъдат особено внимателни и да не оставят обувките налице, а в затворено помещение.Изследователите твърдят, че когато обувките се измиват добре преди да се оставят до вратата вкъщи, се намалява рискът от разпространението на повечето от бактериите. Освен това, ако обувките се измиват всекидневно преди да се оставят на предназначеното за тях място, се намалява мръсотията в дома, която те причиняват.
Puls.bg 

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *