Защо НЕ бива да пиете кафе рано сутрин

За много хора типичната сутрин включва ставане от леглото, миене на зъби и задължителна чаша кафе. Но истината е, че любимата кофеинова напитка съвсем не трябва да има място в топ 3 на сутрешните ви дейности. Ето какво казва Карлин Розенблум, многоуважаван специалист вътрешни болести и диетолог.

“Има няколко причини, поради които кафето не бива да е първото нещо сутрин, особено за жените. Първо, то увеличава кортизола, което на свой ред влияе негативно на овулацията, теглото и хормоналния баланс. Така нареченият хормон на стреса започва да се колебае през целия ден, но обикновено стойностите са високи сутринта и ниски вечерта. Ако пиете кафе на гладно, когато кортизолът е висок, така притъпявате производството на хормона и измествате времето му на цикъл. Освен това, според различни проучвания консумацията на кофеин, когато кортизолът е висок, всъщност може да доведе до производството на още повече”, обяснява Розенблум.

Кортизолът е необходим за нашето здраве, разбира се. Проблемът обаче е, че когато сме постоянно стресирани, тялото ни непрекъснато произвежда кортизол, което води до повишена кръвна захар, висок инсулин и не на последно място до инсулинова резистентност.


Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *