Защо не се допускат жени на Атон

Света гора или Атон е планински полуостров в Северна Гърция, дълъг 57 км и широк 7 – 10 км. Общата му площ е 389 кв.км. Най-високият му връх Атон е с височина 2033 м.

Според гръцката конституция Света гора е автономна монашеска общност под гръцки суверенитет и седалище на 20 православни манастира, отбелязват от Vesti.bg. Наред с манастирите има 12 скита (по-малки манастири), метоси, както и над 600 килии, каливи и катизми.

Главен град и административен център на Света гора е Карея, който е седалище на губернатора като представител на гръцката власт.

Духовно Света гора е подчинена директно на Цариградската патриаршия в Истанбул. Обитаването на полуострова е разрешено само на монасите и общото население е около 1400 души.

Преданието за Света гора

Според едно старо предание, Света Богородица заедно със Свети Йоан тръгнали на път за Йопа в Кипър, за да посетят Свети Лазар. Изведнъж лодката се олюляла, изгубила курса си и се озовала на тогавашния все още езически Атон.

Поради бурното море лодката се разбила близо до днешния манастир Ивирон.

Божията майка изплувала на брега и се въодушевила от дивната красота на планината, благословила я и замолила Сина си да превърне това място в нейна градина.

Изведнъж зачула глас: „Нека това място да бъде твое наследство и твоя градина, рай и небе и спасение за онези, които търсят спасение“.

От тогава планината е посветена на Света Богородица като нейна градина, в която не се позволява присъствието на други жени освен Божията майка.

Други места, на които е забранено да ходят жени

Храмът „Сабаримала“ в югозападната част на Индия в Керала е недостъпен за жени на възраст между 10 и 50 години.

Планината Омине в Япония е недостъпна за жени. Районът се счита за свещено място от последователите на Шугендо, японска народна религия и място, където мъжките му последователи тестват вярата си чрез напрегнати физически предизвикателства.

В квартала с публични домове „Св. Паули“ в Хамбург има знаци, които гласят: „Забранено за младежи до 18-годишна възраст и жени“.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *