Защо не се подарява часовник на близки хора

В императорския двор живял часовникар. Неговата главна задача била да прави нови часовници. Условието било те да не се повтарят, всеки часовник трябвало задължително да бъде уникален. Естествено, не било нужно да икономисва материали, не го ограничавали и по време – твори за славата на императорския дом и получавай за това огромна заплата. Това продължавало 15 години. А след това дошъл юноша и донесъл часовник с изумителна изработка. Изкусно изрязан от нефрит дракон прегръщал с лапите си голямо златно яйце, вътре в което се намирал часовниковият механизъм. На всеки час яйцето се отваряло, приближавал се циферблат и се чувал мелодичен звън. Императорът бил във възторг, изгонил стария майстор, а на негово място взел младия юноша, дал му и всичко, с което награждавал часовникаря за дългите години служба.

Обидата и желанието за отмъщение накарали майстора да напусне града. И той си тръгнал – беден и унижен. Няколко години никой нищо не чул за него, а след това в двореца се появила млада девойка. Тя заявила, че е донесла на императора най-прекрасния часовник на света, който изработил нейният баща. Императорът, възхитен от красотата на гостенката, бил толкова любезен, че се съгласил да го погледне, но не забравил да напомни, че в неговия дворец има достатъчно часовници, пък и ги създава най-изкусният майстор на света.

Девойката отгърнала кърпата и всички ахнали. Върху поставка от абаносово дърво стоял дворец – точно копие на императорския! Неговите стени били изрязани от цял къс опал, който светел отвътре. Дворецът бил заобиколен от градина, в която растели рубинови цветя и малахитови дървета, по пътечките от ахат се разхождали пауни с разпуснати пера и изящни сърни със златни копитца. В градината имало сребърен фонтан с вода от планински кристал и златни рибки. Най-дребните детайли поразявали с точността и майсторското си изпълнение. Точно по обяд дворецът се издигнал над поставката, стените му се разтворили и пред изумения император се появил лотос. Той се отворил, показал се циферблат и звънтящи камбанки отброили 12 удара.

Възторгът бил безкраен. Императорът пожелал да купи часовника, девойката не взела парите. “Часовникът е подарък от моя баща, той не ми каза да взимам пари” – казала девойката и изчезнала от двореца. Императорът се радвал – получил невиждано чудо, а и парите му си останали в него. Но оттогава той започнал да старее пред очите на всички. С всеки удар на чаосвинка на слепоочията му се появявали нови сиви коси, мускулите стремително отслабвали, скоро той вече едва влачил краката си, гърбът му се превил, когато ходел, слугите го подкрепяли от двете страни. Най-добрите лекари се опитвали да разберат какво става с императора, но уви, било ясно, че смъртта вече стои на прага на двореца.

Изминала една година, императорът не ставал от леглото, поданиците скърбяли и си шепнели името на неговия приемник. Именно в това време в двореца се появил старият часовникар. Оказало се, че часовникът бил негово творение. В желанието си да отмъсти, в него той вложил всички свои обиди и жаждата си за мъст. Часовникът си вършел работата – отброявал часовете и минутите, но по някакъв вълшебен начин ускорил времето до края на царствения обидчик.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *