Защо НЕ трябва да слагаме покривка на леглото

Покривката на леглото придава спретнат и уютен вид на спалнята. Но в случая зад естетиката се крие голяма опасност. Изследванията, проведени от учени от две независими експертни групи във Великобритания, показват, че покриването на леглото с покривка не само не си заслужава, но и категорично не се препоръчва. Подобни действия представляват сериозен риск за здравето, а в някои случаи (при отслабен имунитет) – дори и за човешкия живот.

Първото проучване е ръководено от С. Претлав (Университет Кингстън, Лондон). Неговият екип е установил, че във всяко легло живеят над 1,5 милиона акари. Тези насекоми се хранят с ексфолираните кожни люспи. Влажната и топла среда, която се образува, когато леглото е покрито с покривало, е най-благоприятна за техния растеж и размножаване.

Според експертите излагането на прахови акари и техните отпадъчни продукти причинява алергии, бронхиална астма, екзема и дерматит. Въпреки патогенността си, акарите са доста уязвими към външни фактори. Достатъчно е да оставите леглото неоправено за няколко минути (или още по-добре да го оставите изложено на пряка слънчева светлина), за да се унищожи напълно популацията им. Изненадващото в случая е, че използването на прахосмукачка и препарати, се оказва не толкова ефективно, колкото проветряването на стаята.

Резултатите от второто проучване сочат, че в оправеното легло, са открити и биологични форми като плесен, гъбички и бактерии. Екскрементите и други отпадъчни продукти от тези биологични организми причиняват конюнктивит, ринит и множество кожни проблеми. За да се предпазите от развитието им, на първо място трябва да се откажете от покривките за легла, особено от тези от плътна синтетична тъкан, която не позволява на въздуха да преминава през тях. Редовното проветряване на стаята, прането на спалното бельо и почистването на предметите в спалнята също са от първостепенно значение.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *