Защо не трябва да спим по корем

Много хора предпочитат да спят по корем, тъй като само в тази поза се чувстват достатъчно комфортно и отпуснато.
Този навик обаче се оказва доста вреден в дългосрочен план, тъй като може да причини различни здравословни проблеми и болезнени състояния. Ето какви са последствията:

Безсъние
Спането по корем затруднява дишането и работата на сърцето. Това може да доведе до безсъние, а е много и да се събудите изморени, въпреки че сте спали поне 8 часа. Тази поза не се препоъчва и за хора, страдащи от астма.

Напрежение във врата
Когато спим по корем, главата ни е обърната на една страна. Това автоматично прекъсва нервния път на врата и създава свръхнапрежение върху прешлените, което води до болки в гърба. А рано или късно се оказва травмиращо и за раменния пояс.

Хронично главоболие
Ако често се оплаквате от главоболие, което продължава повече от четири часа на ден, много е вероятно причината да се крие в позата ви на спане и по-точно, защото се унасяте в света на сънищата по корем.
Сексуални проблеми
Учените са категорични, че спането по корем води до сексуални проблеми. Когато спи по корем, човек притиска вътрешните си органи, сред които и пикочния мехур. Това влияе както на здравето при мъжете, така и при жените.

Кожата се отпуска
Нощният сън по корем е вреден и за кожата на гърдите. Когато те са притискани редовно, след известно време върху тях се образуват гънки, които е трудно да бъдат премахнати, а кожата се разтяга.

Спането по корем се отразява и на състоянието на кожата на лицето. Ако редовно спите в тази поза, скоро ще видите видими бръчки, които постепенно се задълбочават.

Полезно е при проблеми с храносмилането
И все пак тази поза се оказва полезна за хора, които имат проблеми със стомаха и с храносмилането. В случай на подуване на корема, спането по корем облекчава неприятните усещания като газове и колики. Дори някои доктори препоръчват на младите майки да слагат за малко бебетата си по корем, когато имат колики, за да се успокоят.

Как да избегнете заспиването по корем
Със сигурност е трудно да контролираме позите, които заемаме по време на сън. За да се намалим вероятността да спим по корем може да правим следното:

– Променете обичайните навици, които имате преди лягане. Например, ако обичате да четете по няколко страници от книга вечер, то задължително го правете седнали или легнали по гръб. Може след това да си пуснете релаксираща музика, за да има нещо ново във вашия вечерен ритуал.

– Сложете възглавници от лявата и от дясната си страна, за да ви придържат в една поза през цялата нощ.

– Опитайте се да заспивате на едната си страна. Ако ви е трудно, медитирайте. Затворете очи и си мислете, че сънят ви ще е по-добър и спокоен и без да се обръщате с лице към възглавницата. /missbloom.bg

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *