Защо паспортите съществуват само в четири цвята

Международните паспорти в целия свят са в много нюанси, но само в четири цвята – сини, червени, зелени и черни.

Ето как Бизнес Инсайдър обяснява причините и символиката на тези цветове:

Сини паспорти

Вярва се, че този цвят се избира от „новата лига“ нации, която включва Индия, САЩ, Канада, южноамериканските държави и Австралия.

Червени паспорти

Те се свързват основно с комунизма и Източния блок,  макар че тази интерпретация не е точна –  много  европейски държави, които не са имали нищо общо с  комунизма, използват различни нюанси на  червеното  за цвят на своите паспорти.  Всъщност, това  е предпочитаният цвят за паспорти в Европа. Червени паспорти използват също и Китай и Русия.

Зелени паспорти
Тук ключово значение има религията. Зеленият цвят се свързва с мюсюлманския свят и страни като Саудитска Арабия и Пакистан използват зелени паспорти. Зелени паспорти използват и африканските държави като Нигерия и Сенегал, но там причината е, че принадлежат към икономическата общност на западно- африканските страни, където зеленият цвят е запазена марка.

Черни паспорти 

Този цвят на паспорта най-често се използва от африкански държави като Замбия и Ангола.

Новозеландският паспорт също е черен, но причината тук е, че черното е национален цвят в островната държава.

Бизнес Инсайдър уточнява, че САЩ са тествали и четирите цвята, докато Канада временно е имала бели паспорти. Причината е била чисто технологична – най-лесно е било да се набавят такива. БГНЕС

loading...


 

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *