Защо пушачите не трябва да ядат моркови и домати?

Доматите и морковите се считат за основните източници на антиоксиданти. Диетолозите препоръчват консумацията на тези зеленчуци с цел подпомагане на клетъчната регенерация. Всеизвестен факт е, че антиоксидантите забавят процеса на стареене на тялото. Но при пушачите това правило не важи. Последните проучвания показват, че канцерогенните вещества, съдържащи се в цигарите, напълно променят структурата на бета-каротина и го правят опасен за организма. Затова експертите препоръчват на пушачите да намалят консумацията на тези зеленчуци до минимум или да се откажат от вредния си навик.

Разбира се, диетолозите съветват непушачите да консумират повече домати и моркови, тъй като бета-каротинът помага за подмладяване на тялото и запазване на жизнеността. Учените припомнят, че след 35-годишна възраст белодробната функция започва да намалява. Затова е важно в менюто да присъстват храни с антиоксидантна активност. 

Д-р Ванеса Гарсия-Ларсен, която работи като асистент в здравния отдел на „Блумбърг”, доказва, че диетата може да помогне за възстановяване на белодробните увреждания при хора, които са спрели да пушат. Това предполага, че диета, богата на плодове, може да забави естествения процес на стареене на белия дроб, дори ако никога не сте пушили.  Редовната консумация на поне 3 домата дневно забавя спада в белодробната функция с поне 10 години, категорични са експертите. Но за да извлечете максимума от бета-каротена, трябва да се откажете от тютюнопушенето. 

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *