Защо рибите плуват в група

От векове е известно, че много риби плуват в големи групи и се движат заедно. Учените обаче никога не са знаели напълно защо и не са могли да обяснят как това поведение им носи полза.

Сега група изследователи са използвали роботизирани риби, за да докажат, че рибите пестят енергия и са до 13,5% по-ефективни от плуването сами, съобщи ДЕ24, цитирани от Дарик.

Изследователите използвали лазери, за да ги проследят. Повече от 10 000 теста показали, че синхронизацията на рибите им спестява енергия.

Учени от Института за изследване поведението на животните „Макс Планк“, Университета в Констанц и Университета в Пекин се заели да разработят реалистичен робот за проверка на хипотезата. Той плувал в зиз-загообразно движение, което имитирало риба в дивата природа и изследователите успели да видят как определени движения влияят на потреблението на енергия. Данните, които са събрали, са първите по рода си, които категорично показват, че рибите по двойки спестяват големи количества енергия. Те правят това, като синхронизират своето плуване с рибите пред тях.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *