HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Защо с възрастта отслабваме по-трудно

С напредването на възрастта се увеличават и килограмите – нещо, което вероятно добре познавате или сте на път да опознаете. Без значение колко сте слаби или в каква форма сте, всеки страда от физиологични промени, които трупат мазнинки на корема или отпускат кожата на ръцете. Разбира се, напълняването може да се дължи и на хормонални смущения. Има начин да се справите с досадното пълнеене. Но първо разберете как се случва то.

При мъжете:
Тестостеронът е тайната на мъжете, които имат естествено слаба фигура. Хормонът обича да се прикрепва към мазнини, което означава по-малко мазнини в коремната област. Спомага и за изграждането на мускули, засилва метаболизма и поддържа инсулиновата чувствителност (което предотвратява диабет). По-ниските нива на тестостерон улесняват организма да съхранява мазнини. Освен това затлъстяването пък намалява производството на тестостерон. С напредване на възрастта нивата на тестостерон в мъжкия организъм намаляват по естествен път с около 1% годишно след 30-годишна възраст. Това е и периодът, в който започват да се натрупват мазнини в областта на корема.

При жените:
В женското тяло има деликатен баланс на хормоните прогестерон и естроген. По-високите нива на естроген допринасят за образуването на мастна тъкан. При по-младите жени това се компенсира от силните нива на прогестерон. От 35-годишна възраст нивата на двата хормона намаляват, което води до менопаузата. Нивата на прогестерон обаче намаляват по-бързо и това води до образуване на мастна тъкан, което ни изглежда като по-трудно контролируем процес, отколкото когато сме били по-млади.

Загуба на мускулна маса
Загубата на мускулна маса води и до по-бавен метаболизъм, а мускулната тъкан е най-големият консуматор на глюкоза в тялото. Тази глюкоза на свой ред може да се преобразува в мазнини, в резултат на това, тялото ви не преработва въглехидратите толкова бързо, колкото преди.

Как да се справим с това?
Тренирайте! Не е нужно да правите силови тренировки. Достатъчно е редовно да залагате на кардио упражнения, каквото е например ходенето. Аеробните тренировки са полезни за сърцето.

Яжте повече протеин
Протеиновите шейкове неслучайно се предлагат във фитнес залите за онези, които искат да подсилят мускулите си. А за по-възрастните хора е от съществено значение да поддържат метаболизма си стабилен. /zdrave.to

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *