Защо трябва винаги да сваляте бижутата си преди лягане

Много от нас имат специални бижута, с които никога не се разделят. Понякога сме твърде уморени да сваляме всички пръстени и гривни преди сън. Ето няколко основателни причини, които ще ви накарат винаги да ги свалите, когато си лягате. 1. Сутринта е трудно да си свалите пръстена Може би сте забелязали, че сутрин ръцете и пръстите ви са малко по-големи. Това се случва, защото докато лежим през нощта, флуидите укрепват тъканите в тялото, което причинява надуване на ръцете. Ако спите с пръстен, сутрин ще ви е по-трудно да го свалите. Ще ви се наложи да ползвате течен сапун или олио, или дори да сложите ръката си на ледена вода да облекчите отока.

2. Пречат на съня Спането с колие на врата може дори да е опасно, особено ако имате навика много да се въртите. Верижките могат да се заплетат в косата или да се увият около врата ви, което  пречи на съня. Ако любимото ви колие е с висулки, те могат да ви прободат и да ви събудят. Ако не може да си представите, че ще свалите любимото си бижу през нощта, изберете такова, което няма да пречи на съня ви, като например огърлици, изработени от меки и пластични материали.

3. Дразнят кожата Някои материали, с които се изработват бижута, като никел, могат да причинят алергични реакции и да доведат до зачервяване и сърбеж на кожата. И макар златото и среброто са по-безопасен вариант, имайте предвид, че често златните и сребърните бижута съдържат други метали. Ако имате чувствителна и склонна към алергии кожа, уверете се, че златните ви бижута са с 14-каратова или по-висока проба. По-високата проба означава по-чисто злато и по-малка вероятност за алергични реакции.

4. Ушната ви мида може да увисне Спането с тежки обеци на ушите води до дискомфорт по време на сън и може да доведе до увисване на долната част на ушната мида. Ушните миди губят еластичността си с годините и, ако не им осигурите време за почивка и свободно дишане през нощта, може да увиснат. Носенето на обеци през нощта причинява и лош мирис на ушните миди. Мастният секрет себум в комбинация с мъртвите кожни клетки, води до неприятна миризма.

5. Причиняват разпространение на бактерии

Ако не свалите бижутата си, за да ги почистете добре, любимите ви обеци и колиета се превръщат в развъдник на микроби. Пръстените служат като влажни дупки и създават идеална среда за развитие на бактериите.

6. Не е добре и за самите бижута Макар много хора имат навика да спят с годежния пръстен или брачна халка, по-добре е да ги свалите преди сън, за да им осигурите най-добра форма. Ако спите неспокойно, може да си ударите бижуто в леглото или нощното шкафче и да го смачкате. Ако се въртите, може някое от зъбчетата на синджирчето да се закачи на чаршафа или пижамата и да се откача. Освен това, ако спите с бижутата си, може да потъмнеят, тъй като по време на сън ние се потим, а потта замъглява блясъка им. 

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *