За Великден! Уж българско агнешкото се оказа македонско

Преди отбелязването на Великден български производители видяха нарушения в продажбите на агнешко месо в големите търговски вериги.

От овцевъдната и козевъдна организация и държавата посъветваха да намерим българското месо. От там вече приеха регламент – червен печат за чуждо месо, син за българско. От организацията обаче имат съмнения за печатите и дадоха за пример македонско месо, което се продава в българската търговска мрежа.

“Има някакво подобие на печат. Подали сме сигнал и очакваме Агенцията по храните да си свърши работата”, коментира пред Нова тв Симеон Караколев. “Това е нереално по-ниска цена. Било е предназначено за Гърция, но гръцките търговци са го върнали и те са го пратили тук”, предполага Караколев.

За потребителя излиза само с 20-30 стотинки по-малко. “Превръщаме се в консуматорска нация”, предупреждава специалистът. По думите му, у нас има достатъчно българско месо за празника. “Българските овцевъди спокойно могат да нахранят българския народ”, категоричен бе той.

“Извършваме проверки преди всички празници. Започнали сме проверки още от 15-и. Получихме сигнали за нечетлив печат и веднага направихме проверки. В единия обект установихме месо, отгледано в България с необходимите документи, както и новозеландско месо също с необходимите документи.

В другия обект установяваме агнешко с нечетлив печат на три от трупчетата. Там, където установим нечетлив печат, го възбраняваме”, заяви д-р Станимир Спасов, областна дирекция по безопасност на храните. Той увери, че от агенцията ще направят всички необходими проверки.

Прочети още на: https://www.dnes.bg/stranata/2019/04/21/za-velikden-uj-bylgarsko-agneshko-se-okaza-makedonsko.408271?utm_source=push&utm_medium=notification&utm_campaign=Push

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *