За Голяма Богородица в кюстендилското село Раждавица вадят хляб от 100-годишна фурна

Пътят на хляба и традиционното замесване на богородични пити ще бъдат показани в 100-годишната фурна в кюстендилското село Раждавица. Правил я е Стоил Чанев, който е бил занаятчия кошничар. Пазят се и модели на неговите кошници.

„Всичко е автентично, имаме си нощви. Тази фурна е била на 7 къщи в Чаневата махала. Всяка една къща си е имала ден от седмицата, в който си е пекла хляба. Фурната се загрява до бяло, с една пръчка с мокър парцал, наричан пачавра, се забърсва. Фурната е специфична и с това, че тук огънят се пали отдолу. Огънят не гори в самата фурна”, разказва организаторът Борислав Крумов.

Инициативата е на неговия Център за занаяти „Старата череша”. „Хлябовете ще изпечем в 100-годишната ни фурна в селото. В проявите ще включим и занаята кошничарство“, уточни Борислав Крумов.
На 14 август в рамките на целия ден ще бъде направена демонстрация на плетене на кошници, както и традицията по обработка на конопа. „Всеки присъстващ ще може да се включи в различните ни инициативи”, уточни още Борислав Крумов.
Демонстрациите ще започват на кръгъл час – 09.00, 10.00, 11.00, 12.00, 13.00, в Центъра за занаяти, село Раждавица.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *