ЗА ДЕВЕТА ГОДИНА! В Дъбрава спазиха традицията, посрещнаха Св. Трифон на кон и зарязаха лозите, миналогодишният Цар на виното се отчете с бъчва от новата реколта

В благоевградското село Дъбрава спазиха традицията в първата събота на февруари да зарязват лозите с Празник на виното. Заради епидемичната обстановка обаче завчера събитието се състоя в доста тесен кръг. Отложени бяха всички атракции, свързани с дегустации, надиграване и избор на Цар на виното, чиято основа преди девет години положи бившият кмет Росен Георгиев и продължи настоящият управник Методи Стоянов. Но водосветът не бе пропуснат и отец Велизар Голев благослови производителите на еликсира с пожелания за добра стопанска година и берекет.

В ритуалното зарязване се включиха всички присъстващи – технолозите и дегустатори Васка Стоилова и Костадин Терзийски, редовни журиращи на конкурса за най-добро вино, актьорът Петър Кьосев, който неведнъж е влизал в ролята на Св. Трифон на празника в с. Дъбрава, миналогодишният Цар на виното Евгени Атанасов изпълни задължението, поето заедно с короната – след година да донесе пълно буренце с вино от новата си реколта, а сомелиерите, изкушени да го пробват, бяха категорични, че и то е за награда.

На зарязването бяха и заклетите участници още от първото издание – стоматологът Иво Боришев-Джус, Кирил Зашев, Миленко Стоицов, Борис Чучулинов и Добрин Кюркчийски, който успя да изненада всички, като се появи предрешен в народна носия и на кон, влизайки в ролята на Св. Трифон, точно както преди 9 г. в същата роля и по същия начин от лозовите масиви се появи покойният актьор Николай Кимчев.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *